В Україні суд призначив лінгвістичну експертизу книги Онищенка

Слідство вивчить книгу Онищенка
Фото: Александр Онищенко / Facebook

Книгу народного депутата Олександра Онищенка суд вивчить у межах справи про втручання у роботу екс-прем'єра України Арсенія Яценюка.

18 червня Печерський районний суд Києва призначив семантико-текстуальну експертизу книги народного депутата України Олександра Онищенка "Петро П'ятий. Правдива історія про українського диктатора" в межах справи про втручання у роботу екс-прем'єра Арсенія Яценюка. Про це йдеться в постанові суду, опублікованій 21 червня в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Клопотання про експертизу подав слідчий Головного управління Нацполіції.

Під час досудового розслідування слідство встановило, що Онищенко, який у документах суду зазначений як "особа 2", дістав вказівку організувати "антикампанію проти прем'єр-міністра України" Яценюка ("особа 4"), унаслідок чого рейтинг прем'єра впав із 30% до 1%.

"У квітні 2016 року "особа 4" була змушена подати у відставку. Відставка Арсенія ("особа 4") із посади прем'єр-міністра України була спланована. Медійна антикампанія тривала 10 місяців, і щомісяця на неї витрачали $3 млн", – ідеться в документі.

Суд задовольнив клопотання. Експерти мають дослідити об'єктивний зміст восьми уривків тексту.

В одному із них Онищенко каже, що президент України Петро Порошенко зобов'язав його фінансувати інформаційну кампанію щодо дискредитації Яценюка.

"Я майже рік займався чорним піаром проти прем'єра. Якісно і професійно. У той період в усій країні пройшла дражлива і скандальна кампанія білбордів "Біжи, кролик, біжи!", на телеекранах крутили проплачені сюжети про корупцію і неефективність уряду", – ідеться в тексті.

У наступному уривку тексту Онищенко стверджує, що Яценюка "топили" підконтрольні президенту ЗМІ, депутати і міністри. А загальний бюджет кампанії становив $30 млн, які йшли на замовні тексти і сюжети в ЗМІ, рекламну бордову кампанію, а також на гонорар депутатам та "іншим акторам".

Також екс-нардеп пише, що в Кабміні проти прем'єра працював підконтрольний йому міністр екології, який критикував Яценюка "із приводу і без на публічних засіданнях Кабміну". А Порошенко нібито запевняв Онищенка, що той не дасть йому повноцінно працювати.

"Призначення підконтрольної президентові, а точніше мені (за велінням президента), людини на посаду міністра екології увійшло в пакет спільних домовленостей із "розкуркулення "особи 4 [Яценюка]", – ідеться у тексті книги.

Експерти мають відповісти на питання, чи є в тексті інформація негативного характеру щодо Яценюка, чи підтверджують висловлювання, які містяться в тексті книги, що проти Яценюка проводили кампанію із дискредитації.

Яценюк, який зараз є лідером партії "Народний фронт", був прем'єр-міністром України із 27 лютого 2014 року до 14 квітня 2016 року. Того дня Верховна Рада відправила у відставку його самого й очолюваний ним уряд.

Онищенко фігурує у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму приблизно 3 млрд грн. Слідство встановило причетність до незаконної схеми 29 осіб, включно з Онищенком. За інформацією Генеральної прокуратури, нардеп виїхав з України 2 липня 2016 року.

Онищенко написав книгу "Петро П'ятий. Правдива історія про українського диктатора". У ній, зокрема, він опублікував стенограму розмови нібито із президентом Порошенком, під час якої вони обговорювали закриття кримінальних справ стосовно екс-міністра екології Миколи Злочевського. В Адміністрації Президента України назвали аудіозапис фейком і відмовилися його коментувати.

У цій же книзі Онищенко стверджує, що гроші на парламентські вибори 2014 року Яценюк заробив на комерційному продажі газу, який призначався для населення за пільговою ціною. Сам Яценюк назвав одкровення народного депутата-втікача "продовженням брудної та цинічної кампанії".

11 травня правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо дискредитації Яценюка з метою його відставки із посади прем'єра.