В Україні таксі дозволили пересуватися смугами для громадського транспорту

Згідно з українським законодавством, у таксі має бути розпізнавальний ліхтар оранжевого кольору
Фото: depositphotos.com

Кабмін вніс зміни у правила дорожнього руху і дозволив таксі, у яких є ліцензія, користуватися смугами для маршрутних транспортних засобів.

Кабінет Міністрів України на засіданні 13 травня ухвалив постанову, якою вніс зміни у правила дорожнього руху і дозволив водіям таксі пересуватися смугами для громадського транспорту, повідомляють на сайті уряду.

Ухвалення документа ініціювало Міністерство інфраструктури.

"Сьогодні в багатьох країнах Європи та світу окремими смугами для громадського транспорту можуть користуватися і легкові автомобілі таксі. Це дозволяє пасажирам швидко дістатися до місця призначення, а не стояти в заторах у загальному потоці руху, чим підвищується якість цих послуг", – сказав міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Зміни стосуються тільки легальних перевізників, у яких є ліцензія, уточнили в Кабміні.

За даними Міністерства інфраструктури, в Україні станом на березень видали 11 086 ліцензій на надання послуг таксі.

Криклій вважає, що зміни, ухвалені урядом, стимулюватимуть нелегальних перевізників отримувати ліцензії.

Згідно із законом України "Про автомобільний транспорт", таксі це легковий автомобіль, обладнаний розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору на даху, таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом у верхньому правому кутку лобового скла, а також нанесеними на дверцятах квадратами, розташованими в шаховому порядку.

Згідно зі ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил руху на смузі для маршрутних транспортних засобів карають штрафом у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн).