В "Укрзалізниці" заявили, що окремі профспілкові активісти намагаються дестабілізувати роботу галузі

"Укрзалізниця: Дестабілізація роботи може завдати великої шкоди не тільки перевізнику, але й усій Україні
Фото: Євген Кравцов / Facebook

Вільна профспілка залізничників України організовує акцію з вимогами, які виконують без нагадувань активістів, заявили в "Укрзалізниці". У компанії вважають, що мітинги пов'язані з виборами до Верховної Ради.

Профспілкові активісти намагаються дестабілізувати ситуацію на "Укрзалізниці" перед позачерговими парламентськими виборами. Із такою заявою керівництво акціонерного товариства виступило на своєму офіційному сайті 15 липня.

"Укрзалізниця" попереджає про спроби окремих профспілкових активістів дестабілізувати роботу галузі. Напередодні виборів до ВРУ деякі галузеві профспілкові організації долучаються до політичних перегонів, активізують свою діяльність, влаштовуючи псевдомітинги та політичні акції. Метою цих заходів є дестабілізація роботи галузі, "розкрутка" окремих профспілкових лідерів, а подекуди й намагання деяких сил повернути в галузь корупційні та незаконні схеми для розкрадання коштів. Чергову таку акцію організовує Вільна профспілка залізничників України, яка висуває певні вимоги до керівництва держави", – ідеться в повідомленні компанії.

В "Укрзалізниці" зазначили, що висунуті вимоги і так виконують за ініціативою керівництва АТ.

"Попередній аналіз вимог, із якими виступають профспілки, свідчить про те, що організатори акції дещо не володіють ситуацією, а вимоги часто є популізмом, адже робота за зазначеними напрямками з покращення умов роботи та збільшення зарплати залізничників проводиться без нагадувань із боку псевдоактивістів. Зокрема, основною вимогою є підвищення заробітної плати працівникам "Укрзалізниці". У 2019 році АТ "Укрзалізниця" збільшено фонд заробітної плати порівняно із 2018 роком на 9% – до 36 млрд грн. Так, середня зарплата працівників компанії за п'ять місяців цього року склала 11 227 грн, що на 13,7% вище від середньої в Україні. Окрім того, із 1 липня 2019 року годинні тарифні ставки та посадові (місячні) оклади переважної більшості працівників збільшаться ще на 10%. Загалом із 2014-го до 2018 року зарплата залізничників зросла у 2,5 раза", – наголошують у заяві.

Необхідності змінювати керівництво компанії немає, оскільки нових керівників призначено недавно і через конкурси, заявили в "Укрзалізниці".

"Щодо вимоги мітингувальників про зміну керівництва компанії, то повідомляємо, що Кабінет Міністрів України як основний акціонер компанії нещодавно провів низку конкурсів, за результатами яких компанія отримала наглядову раду та правління, які складаються з досвідчених професіоналів, у тому числі залізничників. Нагадуємо, "Укрзалізниця" – це стратегічне підприємство, від стабільної роботи якого залежить функціонування вітчизняної економіки та перевезення пасажирів, і дестабілізація її роботи може завдати великої шкоди не лише перевізнику, а й усій Україні. Саме тому закликаємо залізничників бути розважливими, не дати ввести себе в оману та не стати інструментами в політичних перегонах", – закликало керівництво АТ.