Вакарчук: Якщо хтось скаже вам: "Я знаю точно, як завершити війну", це буде неправда

Вакарчук: Нам не потрібно забувати, що люди, які живуть по той бік лінії розмежування, – це теж наші люди
Фото: EPA

Влада має створити в Україні "казку", щоб жителі тимчасово окупованих українських територій захотіли якнайшвидшого їх повернення під контроль уряду, вважає музикант, лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

Український музикант, лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук уважає, що швидко завершити війну на Донбасі не можна, але вона має закінчитися на вигідних для України умовах. Про це він сказав в ефірі каналу "Україна" 2 червня, трансляцію вели на сторінці партії "Голос" у Facebook.

"Думаю, що якщо ви побачите людину, яка скаже: "Я знаю точно, як завершити війну", це буде неправда, ця людина або лукавить, або не розуміє, про що говорить. Це дуже багатогранний комплексний процес. Я застерігаю всіх політиків, у тому числі тих, хто сьогодні при владі: не обіцяйте людям швидко завершити війну. Обіцяйте зробити все, щоб війна закінчилася якомога швидше на сприятливих для України умовах", – сказав Вакарчук.

Політик зазначив, що для цього процесу необхідне дотримання двох факторів.

"Фактор номер один: Нам потрібно на тих територіях, які ми контролюємо зараз, створити казку. Нам потрібно створити вітрину справжнього вільного життя, де людина відчуває себе гідною, захищеною, має добробут і безпеку. І коли ми покажемо свій приклад усередині країни, коли виправимо ситуацію в економіці, коли верховенство права нарешті стане не словами, а діями, коли до кожної людини будуть відноситися як до найкращого, тобто не буде гірших чи кращих, – тоді я впевнений, що люди на непідконтрольних територіях так чи інакше захочуть швидше з нами об'єднатися. Тоді нам буде набагато легше вирішити цю ситуацію. І друге. Нам потрібно не забувати, що люди, які живуть по той бік [лінії розмежування], – це теж наші люди. Нам потрібно простягнути їм руку допомоги, не потрібно їх сприймати як людей другого сорту. Потрібно показати кожному з них, незалежно від їхніх політичних поглядів, що ми чекаємо їх, думаємо про них і одного разу будемо разом", – сказав Вакарчук.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на названі Україною факти і докази.

16 травня 2019 року Вакарчук презентував свою партію "Голос". Музикант повідомив, що вона буде брати участь у найближчих виборах до Верховної Ради. 21 травня Мін'юст України зареєстрував партію "Голос".

Згідно з даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного з 16-го до 21 травня, за партію "Голос" готові проголосувати 4,6% тих, хто визначився з кандидатами і має намір піти на вибори. За даними дослідження Центру "Соціальний моніторинг" і Українського інституту соціальних досліджень імені Яременка, яке проводили з 15-го до 19 травня, за партію Вакарчука мають намір голосувати 3% респондентів, які визначилися. Для проходження до парламенту партія має набрати 5% голосів.