ВАСУ призначив на 21 грудня розгляд позову Саакашвілі до Порошенка

ВАСУ розгляне позов Саакашвілі через позбавлення громадянства 21 грудня
Фото: ЕРА

Лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі подав до Вищого адмінсуду позов до президента України Петра Порошенка про втрату українського громадянства.

Вищий адміністративний суд України розгляне 21 грудня позов лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі до президента України Петра Порошенка про визнання незаконним і скасування указу щодо припинення його громадянства. Про це йдеться в переліку справ на сайті ВАСУ.

Позов призначено до розгляду на 15.00 21 грудня.

26 липня, коли Саакашвілі перебував у США, Державна міграційна служба України повідомила, що президент Петро Порошенко видав указ про втрату громадянства Саакашвілі через неправдиві дані, які політик указав під час одержання українського паспорта. Зокрема, Саакашвілі не поінформував, що на території Грузії його заочно заарештовано.

Політик заявив, що рішення президента є результатом "договірняка" між "олігархічними кланами" Порошенка і колишнього прем'єра Грузії Бідзіни Іванішвілі.

5 вересня Україна отримала від Головної прокуратури Грузії запит про розшук, узяття під варту й екстрадицію Саакашвілі, проти якого в Грузії відкрито кримінальні справи. 10 вересня екс-президент Грузії зумів повернутися в Україну.

29 жовтня політик під час віче біля будівлі Верховної Ради повідомив, що оскаржив указ президента про втрату українського громадянства.

3 листопада Саакашвілі заявив, що ВАСУ відкрив провадження про втрату українського громадянства екс-президентом Грузії.