Венедіктова: Усе, що я не роблю на сьогоднішній день, розганяється як "зрада"

Венедіктова стала генпрокурором 17 березня
Фото: rada.gov.ua

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова підтвердила, що її заступник Віктор Трепак подав заяву про відставку, але сказала, що ще не підписала її. За даними INSIDER, Трепак вирішив звільнитися, оскільки його усунули від низки резонансних справ.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підтвердила "Українським новинам" 27 березня, що її заступник Віктор Трепак написав заяву про відставку.

"Заяву він приніс. Я її ще не підписала", – повідомила генпрокурорка, але не назвала причини, через яку Трепак вирішив звільнитися.

Сьогодні видання INSIDER написало, що відставка Трепака пов'язана з його усуненням від низки резонансних справ, зокрема від справ Майдану, справи про напад на одеського активіста Сергія Стерненка, під час якого загинула одна людина, а також справи про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк (вона померла за три місяці після нападу).

"Усе, що я не роблю на сьогоднішній день, розганяється як "зрада". Для мене важлива думка громадянського суспільства, і я ніколи не відвернуся та не промовчу, залишивши в повітрі запитання, які всіх турбують", – прокоментувала Венедіктова цю інформацію у Facebook.

Вона розповіла, що зараз справу Стерненка передали у СБУ, оскільки розслідування Нацполіції було неефективним. Цю справу, за словами Венедіктової, вона обговорювала із правоохоронцями, на зустрічі йшлося "про підстави та історію питання".

"Акцент був зроблений на роботі правоохоронців. Саме про це говорили й активісти. Не треба перекручувати інформацію і розганяти як ще один "реванш", – заявила Венедіктова.

Справою Гандзюк, як розповіла генпрокурорка, тепер керуватиме її новий заступник Олексій Симоненко.

"За Віктором Миколайовичем [Трепаком] залишаються ті важливі справи, які він проводив. Про що ми з ним проговорили сьогодні вранці. І це його рішення, якщо він вирішить відійти. Група прокурорів у справі залишається та сама", – заявила вона.

Трепак – передостанній член команди колишнього генпрокурора Руслана Рябошапки, який залишався працювати у відомстві. До цього у відставку подали заступники генпрокурора Віталій Касько і Віктор Чумак, на своїй посаді залишається ще один заступник часів Рябошапки – Гюндуз Мамедов.

Трепака призначили заступником генпрокурора в жовтні 2019 року. У 2015–2016 роках він був першим заступником голови СБУ.

Венедіктова стала генпрокурором 17 березня.