Верховний Суд України відкрив провадження за позовом про заборону російських соцмереж

Верховний суд України витребував позов проти Порошенка про заборону соцмереж із Вищого адмінсуду
Фото: Генеральна прокуратура України / Facebook

Організація "Автономна Адвокатура" подала позов проти президента України Петра Порошенка у зв'язку із забороною російських соцмереж.

Верховний Суд України відкрив провадження про визнання недійсною заборони російських соціальних мереж, повідомляють у постанові суду, опублікованій у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Позивачами стали громадська організація "Автономна Адвокатура", а також ще одна особа, ім'я якої в рішенні суду не вказано.

Організація не погодилася з рішенням Адміністративного суду України від 29 липня, згідно з яким позов про припинення дії указу президента України Петра Порошенка про заборону російських соцмереж не було розглянуто.

"Відкрити провадження у справі за позовом Особи 1 та громадської організації "Автономна Адвокатура" до президента України Порошенка П.О. про визнання частково незаконним та скасування указу для перегляду Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 29 червня 2017 року. Витребувати справу з Вищого адміністративного суду України", – ідеться в постанові Верховного Суду України.

Це рішення оскарженню не підлягає.

14 червня Вищий адмінсуд відмовив у задоволенні позову українця, студента Національного університету "Києво-Могилянська академія" Микити Євстіфеєва до Порошенка про визнання недійсним указу про санкції проти російських інтернет-ресурсів.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких застосовують антиросійські санкції на строк від одного до трьох років.

У списку санкцій опинилися, зокрема, соцмережі "ВКонтакте" й "Одноклассники", сервіси Mail.Ru та "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" та "Доктор Веб". 17 травня указ про введення нових санкцій опублікували в "Урядовому кур'єрі".

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку й інформатизації України, попередила про штрафи за відмову блокувати сайти, що потрапили під заборону.