Верховний Суд України зареєстрував два позови щодо незаконності указу Зеленського про розпуск парламенту

Указ про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності 23 травня
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Позивачі просять Верховний Суд України визнати недійсним і протиправним указ президента України Володимира Зеленського "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів".

У Верховному Суді України (ВСУ) зареєстрували два позови про визнання протиправним і недійсним указу президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Про це поінформувала прес-служба суду 23 травня.

"До Верховного Суду надійшла позовна заява про визнання протиправним та нечинним указу президента України від 21 травня 2019 року №303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів". Заява подана фізичною особою сьогодні, 23 травня 2019 року. Справу зареєстровано за номером 9901/275/19", – ідеться в повідомленні.

Ще одну таку заяву зареєстрували під № 9901/278/19.

"Таким чином, у Верховному суді знаходиться дві позовні заяви з аналогічними вимогами. Суд інформуватиме про подальші процесуальні кроки у зазначених справах", – додали у прес-службі.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні автоматично починається виборчий процес, заявили у Центральній виборчій комісії.

Уранці 23 травня глава організації "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив, що його організація оскаржила указ Зеленського про розпуск Ради у Верховному Суді.

За словами голови ЦВК Тетяни Сліпачук, в Україні немає законодавчих підстав для того, щоб зупинити виборчий процес, що вже розпочався.