Відставка Смолія. Посли G7 застерегли від загрози реформам в Україні

1 липня Смолій подав президенту заяву про звільнення
Фото: Національний банк України / Facebook

Відставка голови Національного банку України Якова Смолія ставить під удар підтримку реформ в Україні, вважають посли "Великої сімки" (G7).

Незалежний Національний банк України є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. Про це йдеться в повідомленні послів "Великої сімки", опублікованому у відповідь на заяву про відставку голови НБУ Якова Смолія.

"Незалежний Нацбанк – фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й урятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цієї найважливішої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України та їх підтримку", – ідеться в заяві послів G7 у Twitter.

1 липня Смолій подав президенту Володимирові Зеленському заяву про звільнення за власним бажанням. "Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", – підкреслив він.

У правлінні регулятора заявили, що вважають "своїм обов'язком продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку".

"Нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, що неодноразово зазначав президент України. Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності", – запевнили в Офісі президента.