Вілкул подав заяви на співробітників прокуратури у СБУ, Нацполіцію, ДБР та ГПУ

Олександр Вілкул: Я впевнений, що буде проведено справедливе розслідування, можливо, не за день, не за місяць і не за три, але його буде доведено до кінця
Фото: Олександр Вілкул / Facebook

Адвокат Олег Бабич, який представляє інтереси народного депутата від Опозиційного блоку Олександра Вілкула, заявив, що силовикам, які фальсифікували матеріали і тиснули на свідків у справі нардепа, загрожує від восьми до 12 років ув'язнення.

Народний депутат від Опозиційного блоку Олександр Вілкул подав заяви на дії співробітників Генпрокуратури та прокуратури Дніпропетровської області у СБУ, Нацполіцію, Держбюро розслідувань і ГПУ. Про це політик заявив на сьогоднішньому брифінгу у Верховній Раді. Вілкул повідомив, що мова йде про кілька заяв.

"Перша – це спроба заволодіння 20 га державної землі в інтересах приватної фірми-банкрута зі статутним фондом 2 тис. грн і зі справою про банкрутство на 50 млн грн. Спроба просто вкрасти 20 га державної землі. Друга – заява про катування, які застосовували до головного свідка обвинувачення Вадима Яковича Кобиляцького, про що він повідомив сам у відеозверненні на засіданні Верховної Ради. І третя – про фальсифікацію кримінальної справи проти мене і спробу чинити тиск на мене як на народного депутата України", – сказав політик.

Одну із заяв адресовано Генпрокуратурі, хоча звинувачує Вілкул саме співробітників цього відомства.

"Я розумію, що Юрій Віталійович Луценко є зараз генеральним прокурором, але цю ж посаду він не приватизував, як би йому не здавалося. А прокуратура є вищим наглядовим органом. Й адвокати кажуть, що у прокуратуру заяву подавати теж треба, – зазначив нардеп. – Я не стверджую, не можу стверджувати, що корисливий інтерес мав сам Юрій Віталійович Луценко. його завданням радше було здійснити максимальний тиск на народного депутата за півроку до президентських виборів для того, щоб зачистити опозиційне поле – так влада до виборів готується. Але те, що корисливий задум є в діях посадових осіб Генеральної прокуратури і прокуратури Дніпропетровської області, – це доволі очевидно".

Він додав, що, можливо, нещодавно створене Державне бюро розслідувань почне свою роботу "із цієї справи щодо організованого прокурорського злочинного угруповання".

"Я впевнений, що буде проведено справедливе розслідування, можливо, не за день, не за місяць і не за три, але його буде доведено до кінця. І ми будемо цим займатися", – сказав Олександр Вілкул.

Відео: Oleksandr Vilkul / YouTube

Адвокат політика Олег Бабич написав у Facebook, що прокурорам загрожує позбавлення волі.

"Силовикам, які у "справі Вілкула" застосовували до свідків тортури, фальсифікували матеріали і намагалися вивести землю з державної власності, загрожує від восьми до 12 років в'язниці", – заявив юрист.

16 жовтня за часткове зняття депутатської недоторканності з нардепа від Опозиційного блоку Олександра Вілкула проголосувало лише 137 парламентаріїв за необхідних 226.

Перед голосуванням на засіданні регламентного комітету Вілкул заявив, що обвинувачення проти нього сфальсифіковане, "щоб збити його зі всіх виборів". Він підкреслював, що закони, на які посилається прокуратура, інкримінуючи йому махінації із землею, припинили свою дію ще у 2001 році.

Нардеп також показав членам комітету рішення Нікопольського суду, яке, за його словами, свідчить про прослуховування телефона без дозволу парламенту, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Під час розгляду подання генпрокурора регламентним комітетом Верховної Ради один зі свідків – 70-річний екс-голова Дніпропетровської райдержадміністрації Вадим Кобиляцький – заявив, що давав свідчення під тиском. Його заяву показали в залі парламенту перед голосуванням щодо зняття недоторканності з Вілкула.