"Він – криголам". Гончарук вважає, що після корупційних скандалів поява Саакашвілі у владі логічна

Саакашвілі готували на різні посади в Україні
Фото: ЕРА

За словами експрем'єр-міністра України Олексія Гончарука, якби експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі призначили на високу посаду, у країні значно прискорилися б приватизація та дерегуляція.

Колишній президент Грузії, ексголова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі є яскравим реформатором, який був би корисним українському уряду. Про це колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив "Радіо Свобода" в інтерв'ю, опублікованому 3 травня.

"Саакашвілі – яскравий реформатор. Я думаю, що, до речі, такі речі, як приватизація, дерегуляція, значно пришвидшилися б. У нього багато енергії – він точно не сидів би склавши руки, точно голосно критикував би корупцію. Я думаю, що у зв’язку з тим, що останнім часом усе частіше лунають корупційні історії і скандали і команду президента звинувачують у цьому, з цієї точки зору, логічна поява такої яскравої фігури. Я думаю, що в тому числі з цієї причини кандидатура пана Саакашвілі з’явилася", – сказав він.

За словами експрем'єра, Саакашвілі – "людина конфліктна, він не боїться конфліктувати, що створює для багатьох навколо дискомфорт".

"Тому тут є плюси, очевидно, і мінуси. Він – такий "криголам". Він точно намагався по цілій низці напрямків робити реформи. І це точно позитив", – пояснив Гончарук.

Він вважає, що рішення про призначення Саакашвілі в Кабінет Міністрів потрібно ухвалювати, з повагою ставлячись до позиції керівництва Грузії.

22 квітня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський запропонував Саакашвілі обійняти посаду віцепрем'єра з питань реформ. Президент вважає, що в політика "є потенціал для підтримки уряду України".

Наразі достатньої кількості голосів за призначення Саакашвілі немає, його кандидатури до Верховної Ради не вносили.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура висловив думку, що, якщо президент звернеться до фракції із закликом підтримати це кадрове рішення, голоси знайдуться. "Не було офіційно заяви Зеленського. Якщо президент озвучить на засіданні фракції, що нам потрібно підтримати Саакашвілі, ми обов'язково підтримаємо це рішення. У нас буде 226 голосів у фракції", – вважає він.

За даними "Української правди" та "РБК-Україна", експрезидент Грузії може обійняти посаду радника президента або посаду в Національній раді реформ.

30 квітня голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія повідомив, що для Саакашвілі знайшли нову посаду. Яку саме – нардеп не сказав.

У 20042013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Після закінчення другої каденції у 2013 році він покинув країну, зараз проживає в Україні, у нього є українське громадянство.

У 20152016 роках експрезидент Грузії очолював Одеську облдержадміністрацію. Пішов у відставку, тому що українська влада, за його словами, підтримувала корупційні клани.