Вітренко заявив, що його звільнення з "Нафтогазу" пов'язане з Офісом президента

Вітренко заявив, що рішення його звільнити ухвалювали голова "Нафтогазу" "і вище"
Фото: Сергій Лещенко / Facebook

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, усі питання щодо НАК в Офісі президента погоджує заступниця голови відомства Юлія Ковалів, яка є членкинею наглядової ради "Нафтогазу".

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що його плановане звільнення з посади пов'язане з Офісом президента України. Про це він повідомив LIGA.net в інтерв'ю, опублікованому 19 травня.

"Там є Юлія Ковалів, яка є членом наглядової ради "Нафтогазу", вона заступник голови Офісу президента. За ідеєю, вона має якесь відношення до цього, але я з нею цього не обговорював", – сказав Вітренко.

Він зазначив, що трансформація компанії, яка відбувається зараз, – це перетворення "Нафтогазу" на сучасну і комерційну компанію.

"Це відхід від політичного впливу. Це протилежний процес від залучення з боку Офісу президента. Офіс президента, за ідеєю, не повинен брати участь у процесі трансформації "Нафтогазу". Але, знову-таки, є Ковалів, яка, будучи членом наглядової ради, погоджує всі ці питання, зокрема і моє звільнення. Це теж у значній мірі рішення як Ковалів, так і Офісу президента", – вважає топменеджер компанії.

На запитання, навіщо Офісу президента його звільняти, Вітренко відповів: "Не знаю, це краще у них запитати".

"Я можу лише здогадуватися. Я розумію, що роблю "Газпром" нещасливим, а разом із ним – і Російську Федерацію. Можливо, це якось заважає якомусь мирному процесу. Мирному – у лапках. Але, знову-таки, є й інші пояснення. Наприклад, те, що ми зробили з контрактом на транзит. Ми наполягли на контракті за принципом "качай або плати" – у цьому і є цінність цього контракту. Без нього він би не коштував і паперу, на якому його надруковано. Через це багато впливових людей не змогли заробити на прямих поставках із Росії, грубо кажучи, за $32 за тисячу кубометрів газу", – пояснив він.

Вітренко заявив, що рішення його звільнити ухвалювали голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв "і вище". Він уточнив, що вище є прем'єр-міністр і президент.

На 21 травня Вітренка на сайті "Нафтогазу" вказано виконавчим директором компанії.

Удень 13 травня Вітренко написав у Facebook, що його попередили про скорочення посади, що означає: за два місяці його звільнять.

У НАК пояснили, що посаду виконавчого директора скоротять у межах трансформації групи, що має на меті усунути дублювання функцій, спростити взаємодію підрозділів та підвищити ефективність роботи.