Віце-президент Єврокомісії Шефчович заявив, що ринок електроенергії в Україні необхідно запустити з 1 липня цього року

Марош Шефчович нагадав, що від впровадження реформ залежить новий транш макрофінансової допомоги Україні
Фото: Maroš Šefčovič / Facebook

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович заявив, що вже обговорював питання продовження енергореформи з прем'єр-міністром і також буде говорити про це з президентом України.

Лібералізація ринку електроенергії має бути першочерговим завданням для нової влади в Україні, заявив на брифінгу в Києві віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, повідомляє кореспондент "Апострофа".

"Надзвичайно важливо завершити всі необхідні дії, спрямовані на те, щоб із 1 липня запрацював лібералізований ринок електроенергії, – підкреслив він. – Я вже мав можливість обговорити ці питання з прем'єр-міністром, з українською владою, і трохи пізніше буду мати можливість говорити на цю тему з його високоповажністю президентом України".

Від успішного впровадження економічних реформ залежить одержання Україною нового траншу макрофінансової допомоги, також повідомив він.

"У нового президента буде дуже швидкий старт, тому що вже на цьому тижні в Україну прибуває місія МВФ і ЄС, де дискусія зосередиться на питаннях економіки. Ми всі віримо в те, що ці переговори пройдуть успішно, оскільки саме від успіху цих реформ залежить, чи буде програма МВФ і, відповідно, чи зможе Євросоюз надати Україні допомогу в рамках програми макрофінансової допомоги", – зазначив Шефчович.

Із 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на липень 2019-го. Перехід передбачено законом "Про ринок електроенергії", ухваленим у 2017 році. Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу і передавання електроенергії.

23 квітня представники ЄС, ЄБРР, Європейської енергетичної спільноти, Європейського інвестиційного банку та USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

Державні підприємства НЕК "Укренерго" й "Енергоринок" уже розпочали тестові придбання і продажі в межах підготовки до реалізації закону "Про ринок електричної енергії", повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

13 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що запуск ринку планують із 1 липня.