Волинець і Бондар вимагають від уряду зупинити схеми "Центренерго"

За інформацією Волинця, "Центренерго" отримала і використала вугілля на 470 млн грн, однак відмовляється оплатити постачання
Фото: strana.ua

Народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і його колега із фракції "Європейської солідарності" Михайло Бондар закликали прем'єра та в.о. міністра енергетики розібратися із закупками енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та в.о. глави Міністерства енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець мають припинити корупційні схеми бізнесмена Ігоря Коломойського на державному підприємстві "Центренерго". Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг заявили народні депутати – Михайло Волинець від "Батьківщини" і його колега із фракції "Європейської солідарності" Михайло Бондар, пише "Обозреватель".

Волинець заявив, що з липня 2019 року компанія "Центренерго", яку контролює Коломойський, замість вугілля українських державних шахт почала закуповувати російське вугілля, й українські шахти були змушені зупинитися.

"Нині триває та тенденція, що керівництво, менеджери "Центренерго" не поводять себе як представники держави, а це державне підприємство. Вмикають зараз газомазутні блоки, вугілля знову не використовується. Замість того Коломойський і його структури мають дозволи від російського уряду завозити в Україну вугілля всіх марок, на відміну від чинних підприємств – учасників вугільного ринку України. Я прошу взяти під контроль це питання", – сказав нардеп.

Бондар додав, що "Центренерго" відмовляється купувати українське вугілля.

"Вони є основним державним підприємством, яке це має робити. Але "Центренерго" зараз відмовилося закупляти вугілля. Закупляє в Коломойського газ і буде не вугіллям палити, а газом", – заявив він.

Волинець закликав Міненерго підпорядкувати "Центренерго" не Фонду держмайна, а іншій державній структурі, оскільки ФДМ не справляється із завданням. Також нардеп вимагає припинити закупівлі російського вугілля.

"Ідеться про забезпечення енергетичної безпеки держави і стосовно того, що ми можемо зараз опинитися в повній залежності від країни-агресора, від Росії, щодо використання первинних енергоносіїв у нашій державі", – наголосив Волинець.

"Центренерго" – одна з найбільших енергогенерувальних держкомпаній України. До складу компанії входять три теплові електростанції (Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС) сумарною потужністю 7660 МВт (приблизно 14% від загальноукраїнського показника). Її збираються виставити на приватизацію 2020 року.

За інформацією Волинця, "Центренерго" отримала і використала вугілля на 470 млн грн, однак відмовляється оплатити постачання.

Наприкінці лютого ZN.UA писало, що "Центренерго" стало збитковим, його збитки за підсумками 2019 року можуть становити 2,5 млрд грн. Наглядачі бізнесмена Ігоря Коломойського, якого пов'язують із менеджментом компанії, нібито розробили кілька схем постачання вугілля й електроенергії.

У серпні минулого року портал enkorr повідомляв, що компанія "Центренерго" підписала договір на постачання вугілля з Росії на 400 млн грн із ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосередній стосунок до діяльності групи "Приват".

Бондар зазначав, що "Центренерго" закуповує вугілля в компанії "Нафта Форс" за ціною 2,7 тис. грн за тонну без урахування вартості доставки, це на 40% вище, ніж за формулою "Роттердам плюс", а продає електроенергію підприємствам Коломойського за ціною 1,3 грн за кВт-год – нижче від собівартості, яка становить 1,9 грн за кВт-год. Унаслідок цього за перше півріччя "Центренерго" зазнала збитків на 1,2 млрд грн, зазначив він.