Волонтер Кабакаєв: Питання реформи СБУ назріло давно і зараз є на завершальній стадії

Кабакаєв: СБУ намагається всидіти п'ятою точкою на двох стільцях
Фото: uacrisis.org

Волонтер та координатор проекту "СтопТерор" Семен Кабакаєв повідомив, що, за його даними, міжнародні представники постараються донести першим особам України інформацію про необхідність реформи СБУ.

Проблема Служби безпеки України (СБУ) полягає в тому, що це і не спецслужба, і не правоохоронний орган. Таку думку висловив волонтер та координатор проекту "СтопТерор" Семен Кабакаєв на своїй сторінці у Facebook.

"Питання реформи СБУ назріло давно і зараз є на завершальній стадії. За нашими даними, міжнародні представники на боці суспільства в Україні. Усвідомлюючи, що питання безпеки є одним із пріоритетних, постараються донести це нашим першим особам", – написав він.

За словами волонтера, СБУ "намагається всидіти п'ятою точкою на двох стільцях", беручи на себе функції спецслужби і правоохоронного органу.

"Основним джерелом хлібного місця є: слідство, боротьба з корупцією і розслідування економічних злочинів. Саме ці підрозділи і є частиною правоохоронного блоку, який, зі свого боку, є величезним мішком грошей, який не дуже хочеться скасовувати", – пояснив волонтер.

Він додав, що другою і основною компонентою СБУ є підрозділи, які протистоять РФ, внутрішнім ворогам, кіберзлочинності, тероризму тощо.

"Саме вони роблять із СБУ спецслужбу, але у своїй діяльності дуже урізані та керуються старими законами і нормами. Штат співробітників не розширювали з 2014 року, зарплату не піднімали, додатковими повноваженнями не наділяли. У підсумку маємо підрозділи, які намагаються працювати в умовах війни за старими законами, у яких не передбачено форм і методів ведення війни, що використовує РФ в Україні", – підкреслив волонтер.

Координатор проекту "СтопТерор" додав, що питання реформи СБУ вже давно перезріло.

"Але я вважаю, що краще пізно, ніж ніколи, і водночас у нас є підтримка міжнародного співтовариства, яке, на наше нещастя, є одним із головних гравців у тиску на політиків і владу. Найближчим часом ми збираємося озвучити цю проблематику в представництві НАТО, в Адміністрації Президента, в експертному колі і сподіваємося, що хоча б цю реформу ми не втратимо", – розповів він.

Кабакаєв висловив надію, що внаслідок реформи вийде створити ефективний орган, який зможе протистояти і діяти на випередження будь-яких викликів, які становлять загрозу національній безпеці України.

У лютому 2017 року керівник представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков заявив, що Альянс очікує від України реформування СБУ.

У березні президент України Петро Порошенко сказав, що СБУ найближчим часом буде реформовано.

Верховна Рада України ухвалила закон про створення Служби безпеки України 25 березня 1992 року.