Волонтер Кабакаєв: Варфоломій дуже позитивно налаштований. Наступного місяця Україна може отримати автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій прийняв делегацію України на чолі з Кабакаєвим
Фото: Semen Kabakaev / Facebook

Волонтер та координатор проекту "СтопТерор" Семен Кабакаєв повідомив, що після розмови з патріархом Варфоломієм у нього склалося враження, що той підтримає створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфоломій 10 червня прийняв делегацію з України, представники якої подарували йому книгу про великих українців і передали листи від українських громадських організацій із проханням підтримати автокефалію Української православної церкви. Про це розповів організатор поїздки, волонтер та координатор проекту "СтопТерор" Семен Кабакаєв в інтерв'ю "Обозревателю".

"Варфоломій був позитивно вражений тим, що ми змогли зібрати таку кількість листів. Бо кожен із цих листів був не від фізичних осіб, а від громадських організацій, які представляють інколи сотні, іноді тисячі, а інколи й десятки тисяч громадян нашої держави... Ідеться про мільйонну аудиторію, яка підтримує це звернення... Це й екологи, й АТОшники, й антикорупціонери, і любителі метеликів", – розповів він.

За словами активіста, усього протягом місяця було зібрано понад 500 листів-звернень, які передали в резиденцію Варфоломія.

"Ми цю акцію не проводили публічно, бо знали, що Росія протидіятиме. Вони ж уже робили спроби зібрати звернення вірян, тобто прихожан УПЦ МП і так само відвезти їх вселенському патріарху. Але їм не вдалося. Попри те, що російська ФСБшна агентура провела інформаційну кампанію на території України", – повідомив він.

За даними Кабакаєва, в УПЦ МП змогли зібрати приблизно тисячу підписів з усієї України, хоча стверджували, що проти автокефалії підписалося 10 тис. парафіян.

"Вони, як і ми, поїхали до Стамбула і намагалися передати зібрані листи. Але робили вони це настільки нахабно, що їм відмовили. І навіть посилили після цього охорону резиденції Варфоломія. А сам вселенський патріарх заявляв, що на нього чиниться тиск... Скоро від московитів захищатимуться за замовчуванням. Просто тепер це стосується і церковного напрямку. Таке нове "досягнення" Росії", – підкреслив він.

На думку волонтера, Росія нахабно лізе у всі напрями, які їй цікаві.

"Тут вона вирішила діяти звичним способом. Але обломалася трохи. І, гадаю, нічого у них не вийде... Наприклад, ми знаємо, що нещодавно Вадим Новинський із таким собі [постійним членом Священного синоду УПЦ МП] Антонієм Паканичем літали до Польщі з наміром підкупити місцеву церкву – і в них нічого не вийшло. Вони із собою валізу грошей возили – і ті гроші у них ніхто не взяв. Тож нахабство, гроші і терор таки не є інструментами досягнення мети у цивілізованому світі. Гадаю, питання надання томосу на створення помісної церкви в Україні не стане винятком", – підкреслив він.

Кабакаєв розповів, що делегати попросили Варфоломія відновити історичну справедливість, зазначивши, що в Україні існує широка підтримка надання автокефалії.

побачив позитивне ставлення й у Варфоломія, й у головного секретаря, із яким ми теж мали можливість поспілкуватися. Вони дуже позитивно налаштовані. Вони дуже тепло ставляться до України. І після півгодинного спілкування у мене склалося враження, що наступного місяця ми таки отримаємо томос про автокефалію", – заявив він.

Волонтер додав, що для Росії надання українській церкві автокефалії стане "страшним ударом".

"Ще б пак – утратити стільки впливу, грошей і можливостей ввозити зброю! А ми ж це бачили ще у 2014 році, коли церкви Московського патріархату використовувалися як перевалочні бази для зброї, коли терористи чи російський спецназ там ховалися, перетворюючи храми на точки дислокації... Звісно, утратити все це для Росії – стратегічна поразка", – підсумував він.

19 квітня Верховна Рада підтримала звернення глави держави до вселенського патріарха Варфоломія щодо створення в Україні єдиної помісної церкви. У документі йдеться, що томос (указ) про автокефалію "стане не тільки торжеством православ'я, але й актом глибокої історичної справедливості".

22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав розгляд прохання України.

26 травня архімандрит Української православної церкви Московського патріархату Кирило (в миру – науковий співробітник Колумбійського університету у США Сергій Говорун) повідомив, що томос (указ) про надання православній церкві в Україні автокефалії вже написано.

В Україні діють Українська православна церква Київського і Московського патріархатів, Українська автокефальна православна церква і низка церков інших конфесій.