За кордоном застряг 1791 українець – Кулеба

Кулеба: Спокій, витримка – ми всім допоможемо
Фото: depositphotos.com

Частину українців з-за кордону повертатимуть на батьківщину літаками. Також українська влада веде переговори з іноземними урядами про дозвіл транзиту транспорту з українськими громадянами, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

В українські дипломатичні установи за кордоном звернувся 1791 українець із проханням допомогти повернутися на батьківщину. Про це на брифінгу 16 березня заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Трансляцію пресконференції вело "Радіо Свобода".

"Станом на 9.00 у нас у посольствах і консульствах зареєструвалася 1791 особа, які попросили допомогти їм із поверненням. Наприклад, частина людей є в Іспанії, частина в Португалії, очевидно, що їх потрібно звести в одну точку, а потім разом вивезти. Будуть використані всі можливості й моделі, щоб повернути українських громадян", – сказав міністр.

Він додав, що йдеться про розроблення "моделей, які дозволять вивозити людей літаками". "Ми також ведемо переговори з нашими партнерами, щоб вони дозволили транзит транспорту з українськими громадянами. Умовно кажучи, якщо [українці] застрягли у Франції і не можуть доїхати до Польщі через закритий кордон між Польщею і Німеччиною, такі речі вирішуємо", – заявив Кулеба.

За його даними, проблеми з поверненням в Україну також мають громадяни в Єгипті (понад 700 українців закрили на карантин у готелі в Шарм-ель-Шейху), Бразилії (на борту судна, де виявлено коронавірус, перебуває 14 українських членів екіпажу), Чилі, на Балі (за даними ЗМІ, приблизно 700 людей не може вилетіти на батьківщину через скасування авіарейсів) і в інших країнах.

"Ми не кинемо жодного українця напризволяще. Спокій, витримка – ми всім допоможемо", – додав міністр, закликавши громадян України за кордоном зберігати спокій. За його словами, українські дипломати працюють над тим, щоб місцева влада не застосовувала санкцій до українців за порушення строків перебування.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Інституту Джона Гопкінса, до 16 березня у світі зареєстровано майже 170 тис. випадків зараження, понад 6,5 тис. людей померло.

Із 12 березня Кабінет Міністрів запровадив карантин по всій Україні. Обмежувальні заходи триватимуть до 3 квітня. 13 березня Рада національної безпеки і оборони вирішила закрити для іноземців в'їзд в Україну в ніч на 16 березня і припинити авіасполучення в ніч на 17 березня. Уряд підтримав ці заходи на екстреному засіданні 14 березня.

В Україні станом на 16 березня підтверджено п'ять випадків зараження коронавірусом (чотири з них – у Чернівецькій області), одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла. За кордоном від COVID-19 лікують шістьох українців, одна громадянка України померла.