"Зафіксувати на століття". Єрмак заявив, що розглядають ідею щодо підписання масштабного міжнародного договору про суверенітет України

Єрмак: Пройшовши важкий трагічний шлях, ми як країна розуміємо, яке місце у світовій спільноті має зайняти Україна
Фото: Макс Требухов / lb.ua

За словами помічника українського президента Володимира Зеленського Андрія Єрмака, у підписанні міжнародного договору, який би гарантував суверенітет і територіальну цілісність України, мають узяти участь "найбільші гравці": США, Великобританія, Німеччина, Франція та Китай.

Наразі розглядають ідею про підписання масштабного міжнародного договору, у якому б гарантували територіальну цілісність України, заявив в інтерв'ю LB.ua, опублікованому 23 вересня, помічник українського президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак.

За його словами, офіційних домовленостей про приєднання США й Великобританії до нормандського формату поки немає.

"Жодних домовленостей немає. Президент озвучив чітку стратегію: у нас є на сьогодні переговори в Мінську й нормандський формат, і ми робимо все, щоб рухатися в цих межах. Якщо на якомусь етапі ми зрозуміємо, що нормандський формат не працює, будемо шукати інші формати", – сказав Єрмак.

Він додав: Україна хоче розглядати можливість, "щоб якомога більше міжнародних партнерів приєдналося до цього процесу".

"У нас є ідея – зараз я кажу про це вперше, – яка тепер звучить у різних переговорах, щоб урегулювання ситуації закінчилося підписанням масштабного міжнародного договору, у якому б узяли участь усі найбільші гравці – Сполучені Штати, Великобританія, Німеччина, Франція, Китай, – які зафіксували б на роки, а краще на століття наш суверенітет, територіальну цілісність. А оскільки у нас уже є досвід недієвих документів і гарантій, під які Україна зробила серйозні кроки, починаючи з моменту здобуття незалежності, я вважаю, що як один з елементів гарантії в Україні мають з'явитися штаб-квартири міжнародних організацій. Пройшовши важкий трагічний шлях, ми як країна розуміємо, яке місце у світовій спільноті має зайняти Україна. Я вважаю, це було б величезним досягненням і проривом", – зазначив Єрмак.

Журналістка Соня Кошкіна сказала, що приклад Будапештського меморандуму "не на користь" такої ідеї.

"Питання в тому, чим ми наповнимо цей договір? Як юрист під час укладання угоди я завжди дивився на пункти, які дадуть мені можливість відстоювати свої права, зокрема в суді. От якщо підходити до міжнародного договору з такої позиції, а не для того, щоб підписати красивий документ і потім випити шампанського, тоді він працюватиме", – продовжив Єрмак.

Журналістка зазначила, що підписант Будапештського меморандуму Росія напала на Україну, "і ради немає".

"А які наслідки недотримання норм Будапештського меморандуму?.. А вони мають бути", – відповів Єрмак.

Будапештський меморандум було підписано 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія і США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету й кордонів України, а також утримуватися від застосування будь-якої зброї проти України, не тільки ядерної. Крім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. В обмін Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія у 2014 році порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і почавши збройну агресію на Донбасі.

Переговори з урегулювання конфлікту на Донбасі проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.