Заліщук про перетинання Саакашвілі кордону: Офіцери розуміли, що їх використовують для прикриття сороміцького небажання пропускати політичного опонента

Заліщук: Кордони держави мають бути непорушні. Але кордон був прорваний, бо спочатку були прорвані всі вище перераховані кордони!
Фото: Svitlana Zalishchuk / Facebook

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук заявила: якщо колишній президент Грузії та екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі відповідатиме за прорив державного кордону, то генеральний прокурор України Юрій Луценко повинен назвати замовників і виконавців "сьогоднішнього цирку".

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук заявила, що в ситуації з перетинанням державного кордону України колишнім президентом Грузії та екс-головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі політики перетворили незалежний інститут влади на "політичний презерватив". Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Те, що відбулося на кордоні України, – це реально страшно. Страшно було дивитися, як юзали прикордонників. Як їм довелося брехати людям про мінування. Офіцери розуміли, що їх використовують для прикриття сороміцького небажання пропускати політичного опонента через кордон. Соромно читати, коли політикани на високих стільцях зараз у своїх коментарях починають прикриватися прикордонниками. Яке ви маєте право знівелювати незалежний інститут влади і перетворити його у свій політичний презерватив, який має вас захистити від відповідальності за зловживання владою?" – зазначила нардеп.

Вона додала, що їй страшно усвідомлювати, що поліцейські координували свої дії з "тітушнею", а високопосадовці сприймають Українську залізницю "як дівчинку за викликом".

"Страшно, що Служба безпеки України таки глушила мобільний зв'язок... Страшно було дивитися, як прорвали кордон. Так не мало бути! Кордони держави мають бути непорушні. Але кордон був прорваний, бо спочатку були прорвані всі вище перераховані кордони! Якщо депутати, Саакашвілі, журналісти та активісти будуть відповідати за прорваний кордон, то я також прошу озвучити генпрокурора та інших посадових осіб, хто був замовником і виконавцем сьогоднішнього цирку?" – написала Заліщук.

Саакашвілі, який утратив українське громадянство, планував сьогодні повернутися до України через пункт пропуску "Краковець". Його прихильники організували там наметове містечко.

Замість перетинання кордону на "Краковці", Саакашвілі спочатку спробував в'їхати в Україну на поїзді "Інтерсіті", але поїзд зупинили. Після цього політик заявив, що його команда на польському кордоні "повертається до першого плану" і їде на пункт пропуску "Краковець", однак замість цього вирушив у пункт пропуску "Шегині". Поляки пропустили автобус із Саакашвілі та народними депутатами. Українська сторона перекрила кордон нібито за інформацією СБУ про мінування переходу. Після цього натовп прихильників Саакашвілі прорвав кордон прикордонників і супроводив політика на територію України.

Політик приїхав до Львова, де заявив, що поліцейські не виконали злочинного наказу, пропустивши його у країну. Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що організаторів незаконного перетинання кордону буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

"ГОРДОН" стежить за подіями на кордоні в режимі онлайн.