Заліщук: Створення слідчої комісії щодо "списку Гандзюк" упирається в рішення керівників БПП і "Народного фронту". Його поки що немає

Заліщук: Слідча комісія Верховної Ради не має права впливати на перебіг слідства
Фото: Svitlana Zalishchuk / Facebook

Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради за фактами нападів на активістів уже могло б бути створено, однак парламентські фракції не делегували туди своїх представників, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" нардеп від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук.

Створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради за фактами нападів на активістів, озвученими співробітницею міської ради Херсона Катериною Гандзюк, затягують через фракцію БПП і "Народного фронту". Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявила нардеп від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук.

"Згідно з Конституцією, у Верховної Ради є функція контролю. Парламент має повне право сказати, наприклад, що тут порушують права людини, а ось тут недопрацьовують правоохоронці. Поліція сама про себе нічого не скаже. Тому Верховній Раді й надано такий інструмент. Тимчасові слідчі комісії використовують у всьому світі, коли виникають проблеми загальнонаціонального значення. Убивство Гандзюк – не виняток. Хоча мова зараз іде не тільки про нього. Адже ініціатива створити ТСК з'явилася ще до її смерті. Тобто комісія покликана сприяти розслідуванню всіх нападів на активістів. І ми вже могли б створити ТСК, однак у жовтні фракції проігнорували пропозицію делегувати своїх представників", – зазначила Заліщук.

Вона підкреслила, що в низці випадків правоохоронці починали розслідування лише після того, як напад на активістів викликав широкий резонанс у суспільстві.

"Слідча комісія Верховної Ради не має права впливати на перебіг слідства. Але парламент може викликати всіх представників правоохоронних органів, щоб запитати – що конкретно зроблено? Приміром, була інформація про конфлікт між Гандзюк та херсонською поліцією. Однак у МВС не відповіли на запитання – чи причетна місцева поліція до цього нападу? Відомі випадки, коли активісти зверталися до правоохоронців по допомогу, однак не отримували її. У багатьох справах ми спостерігаємо затягування розслідувань і відвертий саботаж. У тому самому Херсоні ще до Каті були напади на активістів. Поліція нічого не робила. Однак коли навколо цього піднявся галас, вони почали хоч щось робити – активістам зателефонували і повідомили їм, що хочуть провести розслідування заново", – сказала нардеп.

За її словами, у кращому разі постанову про створення комісії може бути зареєстровано вже завтра.

"Листи з ініціативою створення ТСК ми розіслали всім керівникам парламентських фракцій 17 жовтня. Відповіді були від "Самопомочі" та "Батьківщини". Сьогодні на погоджувальній раді підписався Юрій Бойко з Опозиційного блоку. БПП і "Народний фронт" ще визначаються зі своєю позицією. Якщо вони делегують своїх представників до ТСК, то постанову про її створення можна буде реєструвати вже завтра. Для цього потрібно лише 150 голосів. Але створення слідчої комісії щодо "списку Гандзюк" упирається в рішення керівників БПП і "Народного фронту". Його поки що немає", – резюмував Заліщук.

Гандзюк облили кислотою вранці 31 липня біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 1 серпня її доправили до Києва для подальшого лікування. Гандзюк перенесла понад 10 операцій.

У справі Гандзюк було заарештовано ймовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не назвали.

26 вересня Гандзюк записала відкрите звернення, перерахувавши факти десятків нападів на активістів, замовників яких не покарано.

4 листопада Гандзюк померла. Поліція перекваліфікувала кримінальну справу, відкриту за фактом нападу, зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство".

Джерела агентства УНН, а також видання ZN.UA повідомили, що в Гандзюк відірвався тромб і це стало причиною її смерті. Офіційних результатів експертизи поки що немає, вони можуть бути відомі орієнтовно 7 листопада, заявив 5 листопада адвокат Масі Найєм.

Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, єврокомісар Йоганнес Ган, посол США в Україні Марі Йованович закликали правоохоронців розслідувати вбивство.

5 листопада нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм повідомив, що кілька народних депутатів України висунули вимогу створити тимчасову слідчу комісію Ради для розслідування фактів нападів на активістів у 2017–2018 роках, які перед смертю оприлюднила Гандзюк.

На засіданні погоджувальної ради Верховної Ради 5 листопада спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що постанову про створення ТСК поки не зареєстровано у ВР. Пізніше нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що в парламенті таку постанову зареєстрували.