Замовник злочину проти Гандзюк був не один – СБУ

Гандзюк померла 4 листопада 2018 року

Фото: Катерина Гандзюк / Facebook

На сьогодні підозру в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк висунуто тільки голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, але слідства поки не завершено, сказав начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар.

Слідчим відоме реальне коло осіб, які можуть бути причетними до замовлення нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Про це 3 листопада у Києві під час круглого столу у справі про вбивство Гандзюк заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що замовник був не один. І, найімовірніше, були особи, які знали, що готується злочин... Якби замовник був один, ми сьогодні сказали б: "усе, слідство завершене, завершене на [голові Херсонської облради Владиславі] Мангері". Але ми цього не говоримо, ми продовжуємо працювати", – сказав він.

Під час брифінгу, опублікованого на YouTube-каналі СБУ, Тиводар додав, що вбивство Гандзюк розслідують у межах п'яти кримінальних проваджень.

"В одному з них ми і встановлюємо інших осіб, окрім [колишнього керівника Херсонської ОДА Андрія] Гордєєва і [Євгена] Рищука, які могли замовити, допомагати і знати інформацію. Ми в цьому напрямку активно працюємо, щоб зібрати достатньо доказів і пред'явити названим вами особам (Гордєєв і Рищук. – "ГОРДОН") або іншим підозру", – сказав він.

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада активістка померла.

У справі про напад на Гандзюк заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п'ятьом виконавцям злочину (всі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством винесли обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Підозрюваного у причетності до організації вбивства активістки Олексія Левіна заочно заарештовано, за попередньою інформацією, він переховується в Домініканській Республіці. Слідчі вважають його організатором злочину.

Замовником нападу, на думку правоохоронців, був голова Херсонської облради Владислав Мангер. За даними Генпрокуратури, він частково оплатив злочин. У тексті підозри Мангеру йдеться, що мотивом нападу на активістку була "особиста неприязнь" до неї у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати його політичну і ділову репутацію. Мангер перебуває на волі.

Батько і друзі активістки вважають, що, крім Мангера, замовниками нападу можуть бути колишні керівники Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і Євген Рищук. МангерРищук і Гордєєв заперечують свою причетність до злочину.