Зараз Білорусь залежить від РФ, як колись і Україна. Але вона намагається вийти із цього пекельного кола – політтехнолог Шкляров

Шкляров: Білорусь залежна від Росії, а тому може перетворитися на Крим – 2
Фото: Vitali Shkliarov / Facebook

Білорусі необхідна допомога України та країн Заходу, щоб не бути анексованою Росією, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" політтехнолог Віталій Шкляров.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко перебуває не в найкращих відносинах із президентом РФ Володимиром Путіним і хоче знизити залежність країни від Росії, тому Київ може вважати Мінськ своїм партнером. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив політтехнолог Віталій Шкляров.

"Для України важливо, щоб Білорусь не стала російською і залишалась нейтральною. Особливо це стосується військової складової. Ми вже чули від росіян, що напад на Білорусь вони будуть розцінювати як акт агресії проти РФ. Але Білорусь і Росія – дві різні держави. Усе одно що американці сказали б, що напад на Мексику прирівняють до атаки на США", – сказав Шкляров.

Він уважає, що Путін може використовувати Білорусь, щоб залишитися при владі після завершення його нинішньої президентської каденції.

"У 2024 році Путіну потрібно буде знайти спосіб зберегти владу. У цьому йому може допомогти союзна держава із Білоруссю. У головах багатьох росіян Білорусь – частина Росії. Путін досі продовжує транслювати Заходу меседж, що весь пострадянський простір – це зона впливу Москви. Білорусь залежна від Росії, а тому може перетворитися на Крим – 2. Із погляду кремлівських політтехнологів, Захід може "проковтнути" російську анексію Білорусі. Мовляв, піде останній диктатор Європи – "баба з воза, коням легше". І всі махнуть рукою. Тоді зміниться конституція і президент. А значить, Путін зможе абсолютно легітимно очолити нову союзну державу", – зазначив політтехнолог.

За його словами, якби Білорусь не була настільки сильно прив'язаною до РФ економічно, Лукашенко розірвав би дружні стосунки з Путіним.

"Разом із тим, Білорусь – одна з небагатьох країн, яка не визнала Абхазії, Південної Осетії та анексії Криму. Узагалі Лукашенку потрібно віддати належне: стільки років маневруючи між Заходом і РФ, він зміг зберегти білоруську державність. Для російського олігархату проковтнути таку маленьку країну нічого б не коштувало. І якби Білорусь мала більше капіталу і не була б так сильно економічно прив'язаною до РФ, Лукашенко розірвав би дружбу з Путіним. Вони одне одного, м'яко кажучи, недолюблюють. Тому Білорусь можна вважати партнером України. Так, зараз Білорусь залежить від РФ, як і Україна. Але вона намагається вийти з цього пекельнного кола. Питання у ціні, яку потрібно заплатити. І Білорусь тут потребує допомоги як України, так і Заходу", – резюмував Шкляров.

26 жовтня у Гомелі відбулася зустріч президента України Петра Порошенка з його білоруським колегою Олександром Лукашенком.

Порошенко заявив, що "білорусько-український кордон – це кордон дружби" і не можна допустити, щоб Росія використовувала його у своїх цілях.

Лукашенко зазначив, що Білорусь готова включитися у конфлікт на Донбасі, щоб сприяти його якнайшвидшому врегулюванню.

Форум регіонів України та Білорусі відбувається уперше, він стартував 25 жовтня, завершиться сьогодні. За даними порталу "Беларусь сегодня", у Гомель 25 жовтня приїхало понад 700 гостей: офіційні делегації 17 областей України, представники державних структур, ділових кіл, торгово-промислових палат, науки, освіти і культури.