Зеленський через гендиректора "АвтоКрАЗу" попросив Жеваго "вийти на зв'язок"

Зеленський відвідав завод "АвтоКрАЗ" під час поїздки до Кременчука
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський відвідав у Кременчуці Полтавської області завод "АвтоКрАЗ", який належить розшукуваному в Україні бізнесмену Костянтинові Жеваго. Глава держави попросив менеджмент підприємства посприяти встановленню контакту з підприємцем.

Президент України Володимир Зеленський під час візиту на завод "АвтоКрАЗ" у Кременчуці Полтавської області закликав провідних менеджерів підприємства передати власнику Костянтинові Жеваго, щоб він "вийшов на зв'язок".

Відео, записане під час відвідування Зеленським заводу, опублікував Офіс президента у Facebook.

"Передайте власникам, щоб вони вийшли з нами на зв'язок. Тоді можна обговорювати проблеми банкрутства і вийти з усіх позовів, судових справ. Думаю, це єдиний вихід", сказав Зеленський генеральному директору заводу Романові Черняку.

Президент закликав "разом попрацювати" над вирішенням цієї проблеми.

"Не держава винна, що власник десь у розшуку. Думаю, йому потрібно вийти на зв'язок", – сказав Зеленський.

"Завод повертає нам власника, а ми повертаємо державні замовлення", – втрутився міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"У принципі, чесно", – погодився президент.

Черняк розповів главі держави, що у 20152016 роках "АвтоКрАЗ" постачав Збройним силам України 1000 автомобілів на рік, але пізніше кількість замовлень упала, а із 2018-го їх не стало взагалі, повідомляє пресслужба глави держави. Генедиректор закликав президента підтримати підприємство держзамовленням. На його переконання, техніка заводу може стати "хребтом української армії". Президент у відповідь закликав підприємство працювати над поліпшенням якості продукції, дотримуватися строків виконання замовлень і працювати в напрямі виробництва спеціальної техніки для комунальних підприємств, місцевих громад та приватного сектору.

"АвтоКрАЗ" єдиний в Україні виробник великовантажних автомобілів із повним технологічним циклом виробництва. Модельний ряд автомобільної техніки підприємства охоплює приблизно 40 базових моделей і майже 350 модифікацій. Підприємство належить бізнесмену Костянтинові Жеваго, активи якого журнал НВ оцінює в $744 млн (дев'яте місце в рейтингу найбагатших українців за 2019 рік).

Наразі "АвтоКрАЗ" у процесі банкрутства за позовом "Ощадбанку", пише видання The Page. Банк вимагає від підприємства 810,4 млн грн і через борг уже відсудив акції п'яти заводів Жеваго.

Бізнесмен в Україні перебуває в розшуку у справі про розтрату коштів банку "Фінанси та кредит". У Державному бюро України в листопаді 2019 року повідомили, що Жеваго поїхав в одну з європейських країн.