Зеленський доручив розробити концепцію перехідного правосуддя для подолання наслідків війни

Зеленський заявив про необхідність створення стратегії деокупації тимчасово окупованих територій Криму і сходу країни
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сказав, що концепція перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту і досягнення миру, яку має розробити комісія з питань правової реформи, включатиме заходи щодо відшкодування збитків жертвам війни.

2 жовтня президент України Володимир Зеленський окреслив основні напрями роботи комісії з питань правової реформи, повідомила його пресслужба.

Зеленський сказав, що комісії потрібно розробити концепцію перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту і досягнення миру.

"Вона повинна включати заходи з відшкодування збитків жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у вчиненні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту", – пояснив він.

Президент також заявив про необхідність створення стратегії деокупації тимчасово окупованих територій Криму і сходу країни, повернення їх під контроль України та реінтеграції населення.

"Це відповіді на складні питання: яким буде життя людини після відновлення контролю над Кримом та окупованими частинами сходу країни, які принципи та форми відповідальності, а в деяких випадках і звільнення від неї, за співпрацю з окупаційною владою", – зазначив він.

Окрім того, комісія має переглянути підхід до проведення судової реформи. За словами президента, перебування значної частини суддів у "підвішеному" стані за неефективних процедур кваліфікаційного оцінювання є неприйнятним.

Комісія також має зайнятися законодавчими напрацюваннями щодо реформування СБУ, прокуратури, розробити зміни до розділу Основного закону про права людини, а також зосередитися на продовженні конституційної реформи у частині децентралізації.

15 серпня заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка повідомляв, що робоча група з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій комісії з питань правової реформи до 2020 року напрацює перший пакет ініціатив Зеленського.

Комісія з питань правової реформи є консультативно-дорадчим органом при президенті України. Її основне завдання – сприяння подальшому розвитку правової системи держави на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав та свобод людини і громадянина з урахуванням міжнародних зобов'язань.