Зеленський доручив розробити програму паспортизації молоді, яка проживає на тимчасово окупованому Донбасі

Нарада відбулася 11 лютого
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що українська влада має налагодити контакт із цивільними людьми, які перебувають на окупованих територіях Донбасу і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній Києву території.

11 лютого президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо забезпечення молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях України, можливостями отримання паспорта громадянина України та сприяння абітурієнтам у вступі до українських вищих навчальних закладів. Про це поінформувала пресслужба Офісу президента України.

"Ми повинні налагодити контакт із цивільними людьми, які перебувають на окупованих територіях і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній Україні території", – сказав Зеленський.

Президент акцентував увагу на тому, що поки на сході України триває війна, Росія масово видає свої паспорти людям, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. Зеленський вважає, що така ситуація неприпустима й Україна має боротися за своїх громадян. Тому є необхідність у розробленні спеціальної програми, метою якої буде забезпечення молоді документами, що підтверджують громадянство України, зазначили в пресслужбі.

"Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та його заступниця Тетяна Ковальчук окреслили пропозиції, які могли б лягти в основу майбутньої програми. Серед запропонованих кроків – спрощення процедури отримання адміністративних послуг, зокрема в частині одержання українського свідоцтва про народження дитини та паспортів мешканцями окупованих територій. Також розглядається можливість забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України – дисциплін, які нині не викладаються на тимчасово окупованих територіях", – розповіли в пресслужбі.

Окрім того, заплановане розширення кількості вищих навчальних закладів, до яких могли б вступати діти зазначеної категорії, та збільшення квот на бюджетні місця в них, організація роботи гарячої лінії для вступників тощо.

"Зеленський висловився за необхідність проведення широкої інформаційної кампанії та наголосив на комплексному підході при розробці програми й реалізації всіх запропонованих кроків. Учасники зустрічі погодилися до 1 березня більш предметно напрацювати пропозиції та представити їх на наступній зустрічі", – додали в пресслужбі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

1 травня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для жителів ОРДЛО; 17 липня – указ про спрощене набуття російського громадянства для всіх жителів Донецької і Луганської областей України.

У Міністерстві закордонних справ України назвали указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

24 жовтня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що бойовики почали чергову кампанію із забезпечення місцевих жителів "документами" бойовиків "ДНР" і "ЛНР". За даними української розвідки, пенсіонерам ОРДЛО "вже надсилають погрози про припинення виплат пенсій із 31 березня 2020 року за відсутності документа про вилучення українського паспорта".

У МВС РФ заявляли, що у 2019 році російські паспорти отримали 227 тис. жителів ОРДЛО.