Зеленський може призначити Бухарєва, Чумака та Смирнова на посади першого заступника голови СБУ, заступника генпрокурора та заступника глави Офісу президента – ЗМІ

У Бухарєва з'явиться можливість впливати на політику СБУ та СЗР, пише ZN.UA
Фото: Владислав Бухарєв / Facebook

Голова Служби зовнішньої розвідки Владислав Бухарєв може обійняти посаду першого заступника голови Служби безпеки України, колишній народний депутат Віктор Чумак – посаду заступника глави Генеральної прокуратури України, адвокат Андрій Смирнов – посаду заступника глави Офісу президента, повідомляє ZN.UA.

Президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення про призначення голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Владислава Бухарєва на посаду першого заступника голови Служби безпеки України (СБУ), повідомляє 9 вересня ZN.UA із посиланням на джерела в Офісі президента України.

До таких заходів хочуть вдатися, щоб зміцнити позиції нового керівництва СБУ.

За інформацією видання, якщо це станеться, у Бухарєва, який призначив чимало своїх людей на позиції у СЗР, з'явиться можливість впливати на політику двох спецслужб. Експерти вважають, що присутність Бухарєва, вихідця з управління "К" СБУ, може посилити переконання голови СБУ Івана Баканова в необхідності збереження антикорупційного підрозділу в системі СБУ.

Реформа, яку розробив громадський сектор і яку підтримують західні партнери України, потребує скасування управління "К", яке стало протягом останніх десятиліть розсадником корупції у службі, зазначили у ZN.UA.

Журналісти вказали, що місце колишнього військового прокурора, заступника глави Генеральної прокуратури України Анатолія Матіоса має зайняти колишній народний депутат Віктор Чумак.

9 вересня Чумак оприлюднив свою електронну декларацію, у якій він фігурує як кандидат на посаду заступника генерального прокурора.

За інформацією ZN.UA, глава Офісу президента Андрій Богдан просуває адвоката колишнього депутата від Партії регіонів Олександра Єфремова, якого підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та підтримці збройного угруповання "ЛНР", Андрія Смирнова на посаду заступника глави Офісу президента щодо судової реформи. На Банковій уже було підготовлено указ про призначення Смирнова, але з невідомої причини 9 вересня його не опублікували, уточнило видання. 

22 травня президент Володимир Зеленський призначив Баканова, який до цього очолював партію "Слуга народу" і керував його виборчим штабом, на посаду першого заступника голови СБУ. Верховна Рада нового скликання на засіданні 29 серпня підтримала призначення Баканова головою Служби безпеки України.

Бухарєв очолив СЗР 11 червня.