Зеленський підписав закон про скасування державної монополії на виробництво спирту

Зеленський підписав закон 11 грудня
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повернув Верховній Раді закон про скасування державної монополії спирту зі своїм підписом.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2300, який скасовує державну монополію на виробництво спирту.

На сайті Верховної Ради вказано, що глава держави повернув до парламенту документ зі своїм підписом 11 грудня.

Зеленський 23 жовтня подав у Раду законопроєкт №2300. Парламент підтримав його в першому читанні 15 листопада, у другому – 3 грудня. Спікер Ради Дмитро Разумков підписав його 10 грудня.

Законопроєкт передбачає, що державну монополію на виробництво спирту буде скасовано з 1 січня 2020 року. Тобто в цій галузі зможуть працювати приватні підприємства, які отримають ліцензію.

У документі передбачено, що до 1 січня 2024 року імпортувати спирт зможуть тільки підприємства та організації, спеціально уповноважені на це Кабінетом Міністрів України. Поки спирт легально виробляють тільки заводи державного підприємства "Укрспирт".

Нові підприємства з виробництва спирту в Україні зможуть будувати з 1 січня 2021 року.

Найбільшим виробником спирту в Україні є "Укрспирт", він може випускати понад 360 млн літрів на рік, повідомляють на сайті компанії.

Міністерство фінансів виступає за продаж "Укрспирту". В Офісі президента заявили, що приватизація "Укрспирту" може принести бюджету 5 млрд грн.