Зеленський подав у Раду законопроєкт, який спрощує набуття українського громадянства

Зеленський запропонував спростити надання громадянства людям, які воювали на Донбасі або втекли з Росії
Фото: ЕРА

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства", який має на меті спростити надання громадянства людям, які воювали на Донбасі або втекли з Росії.

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства". Про це 13 грудня повідомили у пресслужбі президента.

Законопроєкт має "актуалізувати окремі положення законодавства щодо набуття та припинення громадянства України й унормувати питання, що визначають підстави, за наявності яких не допускається набуття особою громадянства України".

Документ передбачає, що таким людям не потрібно буде подавати зобов'язання про припинення іноземного громадянства, щоб набути українського. Вистачає тільки відповідної декларації.

Нововведення стосуватимуться людей, які проходять або проходили військову службу за контрактом у Збройних силах України або ж допомагали підтримувати національну безпеку та оборону.

"Також передбачається звільнення від обов'язку подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство осіб, які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта та зазнали у своїй країні переслідувань, за умови подання ними декларації про відмову від іноземного громадянства", – зауважили у пресслужбі.

Крім того, проєкт закону пропонує розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням; скоротити перелік незалежних від особи причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства; переглянути підстави для позбавлення громадянства України; уточнити підстави скасування рішення про оформлення набуття громадянства та інші питання.

Законопроєктом також запропоновано внести зміни в низку законів України, передбачивши обов'язковість подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на прийняття на державну службу, службу в органи місцевого самоврядування, службу в правоохоронних органах тощо.

8 листопада Зеленський підписав указ №837/2019, яким доручив розробити механізм спрощеного набуття українського громадянства за територіальним принципом.