Зеленський про виїзд заробітчан за кордон у період пандемії: Рабства в Україні немає

Зеленський: Ми нікому нічого не блокуємо
Фото: president.gov.ua

Влада України не збирається блокувати виїзд громадян на сезонні роботи за кордон, але сторона, яка приймає, зобов'язана забезпечити українців житлом і медстрахуванням. Про це заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Україна не блокуватиме виїзду заробітчан за кордон за умови надання країною, що запрошує, контракту на роботу мінімум на три місяці, житла і медичного страхування. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 9 травня на брифінгу в Закарпатській області, повідомило агентство "Укрінформ".

"Ми нікому нічого не блокуємо... Ми пояснили, що коли у нас іде карантин, його потрібно дотримуватися. Це треба зрозуміти... Ми відпускаємо громадян на ці роботи – при умові, що нам показують копію контракту з людиною на як мінімум три місяці роботи", – сказав Зеленський.

Він додав, що влада має бути впевнена, "що якщо щось із нашим громадянином відбудеться, його не викинуть на вулицю".

Серед країн, які надіслали заявки на організацію спецрейсів для українських робітників, – Німеччина, Італія, Фінляндія, Польща.

"Хочете працювати за кордоном – будь ласка, рабства в Україні немає", – додав Зеленський.

У Міністерстві соціальної політики України повідомляли у 2019 році, що за кордоном на постійній основі працює понад 3,2 млн осіб. Частина українських заробітчан утратила роботу через пандемію коронавірусу і зупинення Україною авіасполучення.

24 квітня стало відомо, що Фінляндія, незважаючи на обмеження через пандемію коронавірусу, організувала рейс для доправлення сезонних працівників з України.

28 квітня Кабінет Міністрів України повідомив, що ще низка країн, незважаючи на закриті кордони, готова прийняти у себе сезонних працівників з України. Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що в умовах поширення пандемії будь-яка поїздка – "це небезпека захворювання".

1 травня віцепрем'єр Вадим Пристайко заявив, що український Кабмін очікує "централізованого звернення урядів країн, які зацікавлені в наших працівниках".