Зеленський про зміни в "Мінськ": Мені здається, я відчув настрій, що Росія готова про це думати

Зеленський: Я впевнений, що це перемога для Росії – кінець війни в Україні
Фото: president.gov.ua

Під час переговорів у нормандському форматі у грудні 2019 року канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила надію на те, що Мінські угоди переглянуть. Росія відмовилася від змін. Президент України Володимир Зеленський вважає, що російська сторона все ж готова до компромісу.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що Російська Федерація готова думати над уточненням тексту Мінських домовленостей, а припинення війни на Донбасі стане перемогою і для самої РФ.

"Я називаю це "гнучкістю Мінська". Усі повинні зрозуміти. Мені здається, що Німеччина і Франція це зрозуміли. Мені здається, я відчув настрій, що Росія готова про це думати. На жаль, воно так звучить заплутано й дипломатично, але готова про це думати. Це вже хоч ниточка, можливість про це говорити, слухайте, так, як там записано, воно не працює", – сказав Зеленський.

За його словами, дискусії про порядок виконання Мінських угод у їх нинішньому вигляді або збурюють суспільство всередині України, або сильно не влаштовують Росію, або поза підходами Німеччини і Франції, які наполягають на виконанні домовленостей.

"Мені здається, що на останній зустрічі ми зрушилися. Ми не припинили вогонь, зрозуміло, це мінус, ми отримали людей – це плюс. Але це все одно такий баланс – не перемога, перемога в питанні війни – це кінець війни, це мир, це перемога, точно, для всіх. Я впевнений, чесно, я не знаю, чи впевнена в цьому Росія, але я впевнений, що це перемога для Росії – кінець війни. Це для них перемога не над Україною, а над собою. Я в цьому впевнений", – підкреслив український президент.

5 вересня 2014 року тристороння контактна група у складі представників України, Росії та ОБСЄ ухвалила 12 пунктів Мінських угод. Під ними поставили свої підписи також тогочасні ватажки бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

12 лютого 2015 року було укладено другі Мінські угоди. Вони передбачають припинення вогню, відведення важких видів озброєння, моніторинг міжнародних спостерігачів, проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства, амністію учасникам конфлікту, звільнення та обмін полоненими, доступ гуманітарних місій для допомоги нужденним, повернення Україні контролю над кордоном, проведення в Україні конституційної реформи в частині децентралізації. Вимог повністю поки не виконано. З українського боку документ погодив на той час президент країни Петро Порошенко.

9 грудня 2019 року у Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він тривав приблизно вісім годин. Під час переговорів канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила надію на те, що Мінські угоди переглянуть. "Є питання, цей документ (Мінські угоди. – "ГОРДОН") скам'янілий, або його можна змінювати. Адже є певні пропозиції президента Зеленського щодо його зміни. Ми сподіваємося, що цей документ знову буде гнучким і він буде оживлений", – заявила вона.

11 грудня представник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Олексій Резніков сказав, що Україна підготує зміни до Мінських домовленостей до наступного саміту в нормандському форматі.

12 грудня представник РФ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що жодних змін у Мінські угоди вносити не будуть.

15 грудня прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що зміни в текст Мінських угод потрібно писати з "експертами" із "ЛДНР".