Зеленський розповів, які зміни внесуть до законопроєкту про ринок землі

Президент сказав, що до законопроєкту буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям тільки після проведення всеукраїнського референдуму
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сказав, що у 2020 році на підтримку малих фермерів виділять 4 млрд грн, щоб "вони стали великими".

У законопроєкті про ринок землі до другого читання буде зменшено граничний ліміт із концентрації землі в одних руках. Про це 25 листопада у відеозверненні, опублікованому на YouTube, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

"З приводу землі перед другим читанням. Зменшимо ліміт і обов'язково наступного року ми плануємо, і це вже затверджено в новому бюджеті, плануємо виділити 4 млрд на підтримку маленьких фермерів, щоб наші маленькі фермери ставали великими", – сказав він.

Видео: Ze! Life / YouTube

Президент додав, що до законопроєкту буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям тільки після проведення всеукраїнського референдуму.

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про введення у країні ринку землі сільськогосподарського призначення. Уряд подав у Раду проєкт закону №2178 25 вересня, але в першому читанні 13 листопада парламент ухвалив альтернативний законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" авторства депутатів від "Слуги народу". Документ не підтримали парламентські фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Голос", а також депутатська група "За майбутнє".

У документі зазначено, що після зняття мораторію одна людина може придбати не більше ніж 213 тис. га землі.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.