Зеленський створив координаційну раду із протидії COVID-19

Зеленський ухвалив рішення 16 березня
Фото: president.gov.ua

Основним завданням координаційної ради, яку створив президент України Володимир Зеленський, є моніторинг ситуації та напрацювання пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19 у країні.

Президент Володимир Зеленський створив координаційну раду із протидії поширенню коронавірусу COVID-19. Відповідний указ №88/2020 опубліковано 16 березня на сайті глави держави.

"Ураховуючи, що поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої SARS-CoV-2, створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє тяжкі соціально-економічні та демографічні наслідки, із метою посилення захисту населення, невідкладного здійснення заходів щодо протидії поширенню COVID-19 в Україні, відповідно до п. 28 ч. 1 ст. 106 Конституції України, постановляю: утворити координаційну раду із протидії поширенню COVID-19 як консультативно-дорадчий орган при президентові України, основним завданням якого є моніторинг ситуації та напрацювання пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19 в Україні", – ідеться в указі.

Координаційна рада із протидії поширенню COVID-19 має право:

  • одержувати в установленому порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій інформацію, документи й матеріали;
  • запрошувати на засідання та заслуховувати інформацію представників міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівників державних підприємств, установ і організацій щодо питань, які належать до її компетенції.

У координаційну раду, крім Зеленського, входять глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, міністр охорони здоров'я Ілля Ємець, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, міністр інфраструктури Владислав Криклій, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, міністр оборони Андрій Таран, начальник Генерального штабу головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, перший помічник президента Сергій Шефір, прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Більшість хворих, 80 860 людей, жителі Китаю. У цій країні від коронавірусу померло 3213 осіб. Останніми тижнями в Китаї фіксують скорочення кількості хворих. Протягом останньої доби в цій країні було виявлено 16 нових випадків зараження, а в інших країнах – 10 955.

Із 12 березня Кабінет Міністрів запровадив карантин по всій Україні. Обмежувальні заходи триватимуть до 3 квітня. 13 березня Рада національної безпеки і оборони вирішила закрити для іноземців в'їзд в Україну в ніч на 16 березня і припинити авіасполучення в ніч на 17 березня. Уряд підтримав ці заходи на екстреному засіданні 14 березня.

В Україні станом на 16 березня підтверджено п'ять випадків зараження коронавірусом (чотири з них – у Чернівецькій області), одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла. Ще шістьох українців лікують від COVID-19 за кордоном.