Зеленський відповів на петицію про звільнення Єрмака

Автор петиції вимагав звільнити Єрмака (на фото) і притягнути його до кримінальної відповідальності
Фото: ЕРА

1 квітня на сайті президента України зареєстрували петицію з вимогою звільнити главу ОПУ Андрія Єрмака. За нього "різко пришвидшився процес капітуляції України перед Росією", стверджував автор звернення. Після того, як петиція зібрала необхідну кількість підписів, президент Володимир Зеленський розмістив відповідь, у якій торкнувся присутності Єрмака на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську.

Керівника Офісу президента України призначають на посаду на строк повноважень глави держави і звільняють відповідно до положення про Офіс президента. Так глава Української держави Володимир Зеленський відреагував на електронну петицію з вимогою звільнити керівника ОПУ Андрія Єрмака, відповідь розміщено на сайті президента.

Автор петиції Олександр Іванов також закликав притягнути Єрмака до кримінальної відповідальності. "Після призначення Андрія Єрмака керівником Офісу президента різко пришвидшився процес капітуляції України перед Росією", – ішлося у зверненні. Іванов засудив створення під час Мінських переговорів консультативної ради за участю представників ОРДЛО.

Як випливає з відповіді Зеленського, за підсумками засідання тристоронньої контактної групи в Мінську 11 березня було підписано "робочий документ, який носить декларативний характер, не легітимізує суб'єктності ОРДЛО, а також не змінює статусу Росії в переговорному процесі в рамках ТКГ".

Єрмак не є учасником тристоронньої групи, а був присутнім на консультаціях у Мінську "з метою оцінки стану виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі", підкреслив президент.

Він також торкнувся тієї частини петиції, у якій ішлося про ймовірну причетність глави ОПУ та його брата до "торгівлі державними посадами".

"Державним бюро розслідувань та Службою безпеки України здійснюється досудове розслідування з метою перевірки наявних у ЗМІ фактів. Про результати досудового розслідування буде проінформовано суспільство через ЗМІ", – ідеться у відповіді на петицію, яка зібрала 26 316 підписів за 25 тис., які необхідні для розгляду.

11 лютого Єрмака призначлили на посаду глави ОП. До цього він був помічником Зеленського.