Зеленський заявив, що обмін утримуваними особами "хоча б "10 на 10" може показати бажання іншої сторони розпочати процес деескалації

Зеленський – Шойбле: Європа може допомогти Україні
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у Берліні зустрівся з головою Бундестагу Вольфгангом Шойбле. Сторони обговорили законодавчі ініціативи нового українського президента та можливі кроки з припинення бойових дій на Донбасі.

Під час зустрічі з головою Бундестагу Вольфгангом Шойбле в Берліні президент України Володимир Зеленський розповів про перші законодавчі ініціативи, які він хоче реалізувати після обрання нового парламенту. Про це повідомляє пресслужба президента.

Серед ініціатив глава української держави назвав запуск Вищого антикорупційного суду, ухвалення законів про відповідальність за незаконне збагачення, про імпічмент та скасування депутатської недоторканності.

"Це ініціативи, про які українці мріють 28 років", – заявив Зеленський.

Співрозмовники обговорили питання припинення бойових дій на Донбасі та звільнення утримуваних бойовиками українців. Зеленський висловив думку, що обмін хоча б "10 на 10" або "15 на 15" міг би показати бажання іншої сторони розпочати процес деескалації.

Він зазначив, що Україна вже зараз розпочинає проект відновлення Донбасу.

"І тут Європа може допомогти. Нам треба відбудовувати школи, дитсадки, дороги, яких немає", – додав український президент.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Колишній представник України на переговорах у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук 22 травня заявляв, що зі списку зі 107 утримуваних на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей українців бойовики підтверджують тільки 27.