Зеркаль заявила, що Рада Безпеки ООН має заслухати результати виконання РФ рішення Міжнародного суду ООН щодо Криму

Зеркаль: Для нас було важливо, щоб Рада Безпеки ООН також займалася питанням виконання рішення Міжнародного суду ООН щодо Криму
Фото: Богдан Крикливенко / Facebook

МЗС України у травні надіслало РФ ноту із проханням повідомити про процес виконання рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму, нагадала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Рада Безпеки ООН має почути про процес виконання РФ проміжного рішення Міжнародного суду ООН про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і доступ до освіти українською мовою в окупованому Криму. Про це в ефірі "5 каналу" заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Заступник міністра нагадала, що МЗС України у травні надіслало РФ ноту з проханням повідомити про процес виконання рішення суду.

"І саме тому для нас було важливо, щоб Рада Безпеки ООН також займалася цим питанням і заслухала результати виконання рішення суду. Щоб це питання не було суто російсько-українським, а щоб Рада Безпеки також була частиною дискусії і щоб це було наочно, що Росія не виконує і чому Росія не виконує", – сказала вона.

19 квітня Міжнародний суд ООН відмовив Україні у тимчасових заходах проти Росії щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Водночас суд у Гаазі погодився ввести заходи з позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.

Суд зобов'язав РФ утриматися від обмежень кримських татар на представництво своїх інтересів (ідеться, зокрема, про необхідність забезпечити діяльність Меджлісу), а також відновити освітній процес українською мовою.

4 червня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що після рішення Міжнародного суду ООН Росія тільки нарощує репресії проти кримських татар.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.