Журналіста Семену не відпускають з анексованого Криму на лікування на материкову частину України – адвокат

У 2016 році Семену занесли до федерального переліку терористів і екстремістів РФ
Фото: Ayshe Umerova / Facebook

Адвокат українського журналіста Миколи Семени Еміль Курбедінов заявив, що "омбудсмен" анексованого Криму Людмила Лубіна запропонувала його клієнту виїхати на лікування в одне з російських міст.

Український журналіст Микола Семена не може покинути анексований Крим, щоб виїхати на лікування на материкову частину України. Про це 2 жовтня у коментарі "Крим.Реалії" розповів адвокат журналіста Еміль Курбедінов.

"2 жовтня ми відвідали омбудсмена Криму Людмилу Лубіну. Вона сказала, що не в її силах зробити так, щоб Семену випустили з Криму. Він повинен відзначатися у виконавчій службі", – заявив адвокат.

За словами Курбедінова, "омбудсмен" запропонувала Семені допомогти з медичним оглядом в одному з російських міст.

"Семена відповів, що не бажає лікуватися де-небудь, крім як на території материкової України", – додав адвокат.

7 вересня Національна спілка журналістів України закликала українську владу й міжнародні організації докласти всіх зусиль, щоб добитися необхідного лікування Семени в кардіологічній клініці Києва.

22 вересня 2017 року "Залізничний суд" окупованого Сімферополя засудив Семену до двох із половиною років умовно з випробувальним строком три роки за "заклики до порушення територіальної цілісності Росії". За версією обвинувачення, у статті "Блокада – необхідний перший крок до визволення Криму", опублікованій 2016 року, журналіст закликав до зміни кордонів РФ. Захист журналіста звернувся в Європейський суд із прав людини зі скаргою на вирок російського суду, після чого ЄСПЛ зареєстрував звернення.

18 грудня 2017 року апеляційна інстанція пом'якшила вирок у частині додаткового покарання: термін заборони на публічну, зокрема, журналістську діяльність скорочено з трьох до двох років.

У 2016 році журналіста занесли до федерального переліку терористів і екстремістів РФ.