ЗМІ з'ясували, чи підтримала Україна Канаду під час голосування за непостійних членів Ради Безпеки ООН

За результатами голосування в Раду Безпеки ООН увійдуть Індія, Ірландія, Кенія, Мексика і Норвегія
Фото: depositphotos.com

Джерело видання ZN.UA в українських дипломатичних колах заявило, що під час голосування за непостійних членів Ради Безпеки ООН "Україна нікого не зраджувала".

На той момент, коли Канада заявила про намір увійти в Раду Безпеки ООН, Україна вже дала письмові зобов'язання підтримати на голосуванні за непостійних членів Ірландію і Норвегію. Про це з посиланням на джерело в українських дипломатичних колах повідомляє видання ZN.UA.

"Коли Оттава заявила про намір увійти в РБ ООН, Київ уже дав письмові зобов'язання підтримати Дублін і Осло. Відмовлятися від своїх зобов'язань не в наших правилах, тим більше, що Ірландія та Норвегія свої зобов'язання по відношенню до України виконали", – пояснив позицію Києва український дипломат.

Він підкреслив, що "Україна нікого не зраджувала", а Канада, на його думку, пізно долучилася до боротьби за місце непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Також джерело видання уточнило, що, зважаючи на специфіку українсько-канадських відносин, Україна готова переглянути свій підхід і підтримати партнера, якби Канаді для обрання не вистачало лише одного голосу. Але, за його словами, уже за кілька годин до голосування було зрозуміло, що канадській стороні не вдалося зібрати необхідну кількість голосів.

"У цій ситуації ми попередили канадців, що голосуватимемо відповідно до наших письмових зобов'язань. Підсумки таємного голосування показали, що Канаді для обрання не вистачило 20 голосів: за неї проголосували 108 країн, у той час як за Норвегію – 130, а за Ірландію – 128. Якби Канада потрапила до другого туру, то Україна обов'язково за неї голосувала б, оскільки наші зобов'язання поширювалися тільки на перший тур. Але все вирішилося ще в першому турі", — сказав співрозмовник ZN.UA.

Він вважає, що голосування України на виборах непостійного члена Ради Безпеки ООН не повинне мати негативних наслідків для українсько-канадських відносин.

17 червня у штаб-квартирі ООН відбулося таємне голосування з обрання непостійних членів Ради Безпеки ООН на 2021–2022 роки. За результатами голосування в Раду Безпеки ввійдуть Індія, Ірландія, Кенія, Мексика та Норвегія.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю канадському виданню The Globe and Mail двічі відмовився відповідати на запитання, чи підтримала українська делегація в ООН заявку Канади на обрання непостійним членом Ради Безпеки ООН.