45 нардепів вимагають від Конституційного Суду скасувати призначення Денісової на посаду омбудсмена

15 березня 2018 року Рада призначила Денісову уповноваженим парламенту з прав людини
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм назвав низку порушень, допущених під час призначення Людмили Денісової уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

45 народних депутатів поставили свої підписи під зверненням до Конституційного Суду України з вимогою визнати неконституційною постанову Верховної Ради про призначення Людмили Денісової уповноваженим із прав людини. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

"Ми зібрали необхідних 45 підписів під поданням до Конституційного Суду про порушення під час призначення уповноваженого Верховної Ради з прав людини", – зазначив Найєм.

Він нагадав, що омбудсмена було обрано шляхом відкритого голосування серед депутатів від "Народного фронту" в обмін на призначення Адміністрацією Президента свого глави Рахункової палати.

Найєм назвав такий обмін абсурдним і додав, що під час призначення Денісової було допущено безліч процедурних порушень:

– процедура таємного голосування – парламент усупереч нормам профільного закону призначив омбудсмена відкритим голосуванням;

– зміни до закону про Конституційний Суд було внесено з безліччю порушень регламенту;

– спікер парламенту не мав права підписувати законопроект у такому вигляді, оскільки були звернення депутатів про порушення;

– закон глава ВР підписав наступного дня з порушенням норм регламенту;

– строки проведення процедури обрання – термін призначення висунутих кандидатур закінчився;

– логіка і послідовність етапів призначення, необхідних для проведення всіх перевірок.

Нардепи вимагають від Конституційного Суду визнати неконституційною постанову "Про призначення Людмили Денісової уповноваженим ВРУ з прав людини" від 15 березня 2018 року.

Депутати попросили суд надати своє рішення протягом місячного строку.

15 березня 2018 року Рада призначила Денісову уповноваженим парламенту з прав людини. Під час фінального голосування "за" проголосувало 280 депутатів. Денісова брала участь у голосуванні. Її голос за себе було враховано.