51% українців вважає, що опитування Зеленського – це передвиборча технологія для підвищення його рейтингу

Місцеві вибори призначено на цю неділю, 25 жовтня
Фото: depositphotos.com

69% респондентів добре знають або щось чули про президентське опитування, тільки 35% вірять у щирий намір президента України Володимира Зеленського дізнатися думку людей. Такі результати соціологічного дослідження надала компанія Info Sapiens.

Ініційоване президентом України Володимиром Зеленським опитування громадської думки може вплинути на явку на місцевих виборах: 14% опитаних заявили, що ініціатива глави держави підвищує ймовірність їхньої участі у виборах, 6% – що він знижує таку ймовірність. Про це свідчать дані дослідження компанії Info Sapiens, опубліковані 20 жовтня.

69% респондентів добре знають або щось чули про президентське опитування, 35% вірять у щирий намір Зеленського дізнатися думку людей, 51% вважає, що це передвиборча технологія для підвищення його рейтингу.

49% не довірятимуть результатам опитування, 44% – довірятимуть. 36% опитаних вважають, що президент втілить рішення, які ухвалять за результатами опитування, а 54% у це не вірять.

58% українців точно планують узяти участь у виборах, ще 18% – до цього схиляються, 6% – радше не голосуватимуть, 16% – точно не голосуватимуть. З-поміж усіх, хто теоретично збирається голосувати, в опитуванні планує взяти участь 58%, 36% – відмовляться.

Дослідження провела компанія Info Sapiens 18–19 жовтня 2020 року серед 1000 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Опитування проводили методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки телефонних номерів. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

13 жовтня Зеленський заявив, що в день місцевих виборів 25 жовтня українцям запропонують відповісти на "п'ять важливих питань".

14-го і 15 жовтня він озвучив перші два запитання:

  • Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?

16 жовтня глава держави оприлюднив решту запитань:

  • Чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжко хворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про застосування гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

У Центральній виборчій комісії повідомили, що не займаються підготовкою опитування. Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.