"А хто як не він? Петьку назад?" Коломойський сказав, що підтримує висунення Зеленського на другий строк

Зеленський під час передвиборчої кампанії говорив, що йде на один строк, а потім не відкинув, що однієї каденції може забракнути для виконання всіх передвиборчих обіцянок
Фото: ЕРА
Український бізнесмен Ігор Коломойський вважає, що главі Української держави Володимиру Зеленському треба знову балотуватися у президенти. Таку думку він висловив в інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 15 лютого.

"Зараз ніхто не відповість на це запитання, окрім нього. І він зараз не відповість на нього на 100% – якщо він зараз скаже, що не йде, то всі розбіжаться вже сьогодні. Як два роки керувати країною? Ви розумієте, оточення, якщо він скаже, що все, набридли… І як керувати країною? Керованість же впаде. Як він може зараз це сказати? Він відповідальна людина. Та й потім, він не все виконав ще. Слухайте, нехай краще піде", – заявив бізнесмен.

Він наголосив, що, "звісно", підтримує висунення Зеленського на другий строк.

"А кому замість нього? А хто як не він? Петьку (п'ятого президента України Петра Порошенка. "ГОРДОН") назад?" додав Коломойський.

Журналіст у відповідь "як варіант" назвав колишнього голову пропрезидентської партії "Слуга народу" та ексспікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

"Ви бачили цього Разумкова? Українці не люблять зрадників. [Його] вигнали, бо він зрадник", заявив йому Коломойський.

На думку бізнесмена, Разумкову, у якого конфлікт із монобільшістю стався через розбіжності щодо закону про олігархів, потрібно було "зі своєю "Слугою народу" домовлятися якось і враховувати її позицію".

Журналіст також запитав, чи вірить Коломойський у шанси Разумкова, а також телеведучого й волонтера Сергія Притули.

"Не треба порівнювати Притулу і Разумкова. Разумков це Разумков, це постать, хоч і неоднозначна, на мій погляд. А Притула, я взагалі не розумію, хто це", відповів бізнесмен і переплутав Притулу з головою Черкаської облдержадміністрації Олександром Скічком.

"Зрозумів це [екснардепа й бізнесмена Віталія] Хомутинніка родич. Бабки в нього є, а рейтинг навряд чи. Якщо родич Хомутинніка – отже, гроші має", охарактеризував він Притулу.

Водночас Коломойський не відкидав, що телеведуча "1+1" Наталія Мосейчук балотуватиметься у президенти.

Контекст:

Коломойський входить до рейтингу 100 найбагатших людей України журналу "Forbes Україна", оприлюдненого у травні 2021 року. Активи бізнесмена оцінили у $1,8 млрд, він посідає четверте місце у списку.

Зеленського обрали президентом 21 квітня 2019 року, вступив на посаду 20 травня. У другому турі виборів за Зеленського віддало голоси 73,22% виборців, за його суперника, п'ятого президента Петра Порошенка – 24,45%.

Під час передвиборчої кампанії Порошенко називав Зеленського "маріонеткою" Коломойського. У відповідь Зеленський заявляв, що спілкується з Коломойським "тільки в бізнесі" і не зустрічався з ним у "політичний період".

Під час передвиборчої кампанії та після обрання президентом Зеленський говорив, що планує обіймати свою посаду один строк. "Я казав, що йду на один термін. Я вже відчуваю, що в мене дуже мало часу", – сказав він у вересні 2019 року.

Однак під час пресконференції у травні 2020 року він не відкинув, що йому забракне однієї президентської каденції для виконання всіх передвиборчих обіцянок, а в жовтні 2021 року сказав, що ще "нічого не вирішив щодо другого терміну" .

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, із питанням про другий строк Зеленський визначиться ближче до закінчення його першої каденції.

Чергові вибори президента мають відбутися в Україні 2024 року.

Згідно з опитуванням КМІС, опублікованим 16 лютого, Зеленського на виборах готові підтримати 25,1% українців, які мають намір голосувати та визначилися з вибором, Порошенка 21,8%.