Адвокат Горошинський заявив, що влада заводить кримінальні справи проти захисників Януковича, щоб витиснути їх із процесу

Олександр Горошинський: Головним завданням наших опонентів є вивести мене як захисника з процесу
Фото: Ukrainian Bar Association / Facebook

Захисник екс-президента Віктора Януковича Олександр Горошинський розповів, що проти нього і його колеги Ольги Просянюк Генпрокуратура відкрила кримінальні провадження. Він вважає це тиском і спробою ГПУ позбутися незручних адвокатів.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти захисників екс-президента Віктора Януковича Ольги Просянюк і Олександра Горошинського, розповів у коментарі "Українським новинам" сам Горошинський.

Він повідомив, що 8 січня підписав договір із Януковичем, оскільки дістав докази невинності екс-президента у справі про розстріли на Майдані, зокрема – свідчення громадян Грузії, які були очевидцями застосування зброї в лютому 2014 року.

"7 лютого мені стало відомо, що у Печерському суді слухається справа про застосування спецпроцедури досудового розслідування на адресу Віктора Януковича, так зване заочне засудження. Дізнавшись про це, я з документами прибув у судове засідання. Справу розглядала суддя Світлана Шапутько. Вона після наданих мною відповідних документів допустила мене до процесу. Але представники Генпрокуратури почали мені перешкоджати. Прокурори зажадали від мене нотаріально завіреного договору з Віктором Януковичем, що прямо заборонено законом. Досить договору та ордера для представлення інтересів", – пояснив Горошинський.

Завірену нотаріусом заяву Януковича, у якій той просить Горошинського виступити його захисником, Горошинський усе ж надав суду, але прокурори заявили йому відвід, оскільки вважали, що одночасна участь у захисті екс-співробітників "Беркуту" і колишнього президента створює конфлікт інтересів. Горошинський аргументи ГПУ відкинув, повідомивши, що і Янукович, і беркутівці дали письмову згоду на представлення їхніх інтересів, але суддя все одно дала відвід адвокату.

"Зазначу, що коли я прибув до суду, там уже перебував безкоштовний адвокат, наданий державою Віктору Януковичу, – Іван Ангелін. За законом, якщо в процес заходить адвокат за договором, такий захисник зобов'язаний був вийти із судового слухання. Так прописано в законі "Про безоплатну правову допомогу". Однак так званий безкоштовний адвокат відмовився покинути процес або хоча б перенести засідання, щоб з'ясувати, як бути в даній ситуації, коли є адвокат за договором. Більш того, він не ознайомився з матеріалами даної кримінальної справи, але продовжив представляти інтереси клієнта", – наголосив захисник.

Адвокат об'єднання AVER LEX Ольга Просянюк заявила про відвід безкоштовного адвоката, але суддя їй у цій вимозі відмовила. Водночас суддя спочатку допустила Просянюк до процесу, а потім це рішення скасувала, зазначив Горошинський.

"Бачачи таку ситуацію, я викликав наряд поліції, щоб офіційно зафіксувати даний факт протиправних дій. А саме: порушення прав на захист і перешкоджання адвокатській діяльності. Коли я викликав правоохоронців, суддя дала команду охороні суду вивести мене із залу засідання, що і відбулося", – заявив Горошинський.

Він повідомив у кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатів, що Ангелін порушує правила адвокатської етики.

"Коли я підготував відповідне звернення в адвокатську комісію, з'явився депутат Мустафа Найєм, який через мережу Facebook зробив заяву, що ми з адвокатом Ольгою Просянюк намагаємося позбавити Івана Ангеліна адвокатської ліцензії. Але зробити це ми не можемо з тієї причини, що у нас немає таких повноважень. І ми звернулися лише зі скаргою на дії безкоштовного захисника", – зазначив Горошинський.

Найєм після цього звернувся в Генпрокуратуру, щоб там відкрили проти Горошинського і Просянюк кримінальне провадження у зв'язку з тиском на Ангеліна, сказав адвокат.

"При цьому депутат Найєм не пояснив, яким же чином ми перешкоджали діяльності Ангеліна. Але Генпрокуратура все одно завела проти нас відповідну кримінальну справу. Такі дії я розглядаю як тиск на мене. А головним завданням наших опонентів є вивести мене як захисника із процесу. Причиною є те, що я володію певною доказовою базою, яку я буду використовувати в цьому процесі, доводячи безпідставність звинувачень Генпрокуратури на адресу мого клієнта. Природно, що в даній ситуації я є незручним адвокатом для Генпрокуратури", – резюмував Горошинський.

Він заявив, що так Генпрокуратура спробує або змусити його замовчати, або "відняти відповідну доказову базу", і тому про порушення закону і прав адвокатської гарантії повідомив у відповідні органи.

В Україні проти Януковича відкрито кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу. Щодо екс-президента застосовують процедуру заочного засудження.

В Оболонському суді Києва розглядають справу за обвинуваченням Януковича в держзраді. Йому інкримінують три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни), ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків).

У Святошинському районному суді столиці Януковича допитували як свідка у справі про розстріли на Майдані у 2014 році стосовно колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут".

29 грудня 2017 року Печерський районний суд ухвалив рішення звернутися до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури столиці з проханням притягнути до відповідальності захисників Януковича за порушення професійної етики та спробу зірвати судовий процес. Апеляційний суд визнав правомірним усунення адвокатів Януковича від процесу у "справі Майдану". Однак представники AVER LEX заявили, що їх незаконно "витісняють" із процесу у справі Януковича.