Адвокат Сердюк про допити Яценюка й Авакова: Їх було заявлено свідками обвинувачення, але виявилося, що вони – свідки захисту

Сердюк уважає, що свідчення Авакова і Яценюка спростували позицію обвинувачення
Фото: AVER LEX / Facebook

Українські політики Арсен Аваков і Арсеній Яценюк не змогли підтвердити існування листа екс-президента Віктора Януковича до російського керівництва із закликом увести війська на територію України, заявив адвокат Віталій Сердюк.

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков, виступаючи в Оболонському районному суді Києва як свідки у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича, не змогли підтвердити існування головного документа обвинувачення – звернення обвинуваченого до російського президента Володимира Путіна з проханням про військове втручання у внутрішньоукраїнський політичний конфлікт. Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Хоча свідки були заявлені прокурором, під час допиту виявилося, що вони – свідки захисту. Вони надали необхідні захисту свідчення, що будуть використані в якості допустимих і належних доказів під час розслідування справи про насильницьке захоплення влади, яке ініціював Віктор Янукович. А також ці свідчення повністю спростували позицію обвинувачення", – стверджує він.

Коментуючи процес допиту Яценюка, Сердюк зазначив: "Свідок поплив".

Обидва політики не змогли підтвердити існування звернення Януковича до РФ із закликом увести війська на територію України, підкреслив адвокат.

"Жоден із цих свідків особисто не бачив ні факту підписання, ні факту подання заяви, яку всі називають заявою (Януковича) від 1 березня 2014 року. Ці політики, обійнявши високі посади, ніяк не відреагували у 2014 році, нібито дізнавшись про факт існування такої заяви. Тоді вони не намагалися ініціювати кримінальне провадження з цього приводу, дату процесу розслідування", – сказав Сердюк.

На його думку, після сьогоднішнього засідання стало очевидним, що справу про держзраду Януковича прокуратура почала після того, як екс-президент виступив у Святошинському суді Києва у справі екс-беркутівців, обвинувачених у вбивстві євромайданівців. Обвинувачення у державній зраді "штучно сфабриковано", додав Сердюк.

В Оболонському суді Києва 4 грудня проходило чергове засідання у справі за обвинуваченням Януковича в держзраді, пособництві у веденні війни та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей.

Екс-президент у процесі участі не бере.

Наступне засідання призначено на 10.00 13 грудня.