Адвокат заявив, що в системі закладів "Інваспорт" крадуть "колосальні суми" бюджетних коштів

З "Інваспорту" зробили банк, стверджує Вознюк
Фото: unba.org.ua

За даними адвоката Олександра Вознюка, у 2020 році система закладів фізкультури та спорту для осіб із інвалідністю "Інваспорт", розроблена головою Параолімпійського комітету України Валерієм Сушкевичем, присвоїла 351 млн грн бюджетних коштів, але не сплатила за них податки.

Адвокат Олександр Вознюк заявив у коментарі "Українським новинам", що за використання системи закладів фізкультури та спорту для осіб із інвалідністю "Інваспорт" розкрадаються бюджетні кошти.

"Інваспорт" є приватною юркомпанією по суті, проте це чисто комерційна структура, яку подали із ефектом "вау". Якщо говорити про моделі витрати коштів, то процедура може бути прописана або розпорядником, або ж вони платять гроші за видачу постанови чи розпорядження Кабміну. Там крадуть колосальні суми. [...] По суті вони зробили банк", – сказав він.

За даними адвоката, у 2020 році "Інваспорт" присвоїв 351 млн грн бюджетних коштів, але не сплатив за них податки.

Він розповів, що в проєкті держбюджету України на 2021 рік за програмами Міністерства молоді та спорту передбачено приблизно 2,5 млрд грн на підготовку збірних до Параолімпійських і Дефлімпійських ігор, 1,36 млрд грн – на розвиток спорту серед людей з інвалідністю, а також їхню фізкультурно-спортивну реабілітацію, ще приблизно 66 млн планують виділити на підтримку профільних громадських об'єднань.

Водночас, стверджує адвокат, представників спортивної спільноти не залучали до підготовки бюджетного напрямку. Він заявив, що спортсмени "із подивом дізнаються, які на них виділяють гроші на папері".

За словами адвоката, гроші за бюджетними програмами "без конкурсів систематично отримує одна організація". Однак реабілітаційні центри для людей з інвалідністю або тих, хто потребує тимчасового відновлення та обмежені у пересуванні, відсутні, підкреслив він.

Вознюк вважає, що є лобісти, які "імітують розвиток спорту і мають "домовленості" з чиновниками Міністерства молоді та спорту, через що і виникла така ситуація.

"У цьому контексті може мати місце корупція та всілякі домовленості. Бюджетні кошти, які прописуються, суперечать постанові Кабміну, де передбачені обов'язкові конкурсні процедури або як мінімум відкритість і прозорість у розподілі коштів та їх витратах", – сказав він.

Адвокат зазначив, що в інших країнах розвиток спорту фінансують також і приватні компанії.

"Аналогічний спорт, який за кордоном нормально фінансується правильними шляхами, у нас ні бізнес, ні іноземці не хочуть фінансувати, тому що є недовіра", – додав він.

"Інваспорт" – система фізкультури та спорту для людей з інвалідністю, що функціонує в Україні на державному рівні. Розроблена головою Параолімпійського комітету України Валерієм Сушкевичем, який сам пересувається на візку.