"Анахронізм треба відміняти". Рада зробила крок до припинення переведення годинників на літній час

Деякі країни вводили літній час для економії електроенергії
Фото: depositphotos.com
Відповідно до законопроєкту №4201, на території України час обчислюватимуть відповідно до київського часу. Під час обговорення законопроєкту депутат від "Європейської солідарності" Степан Кубів наголосив на впливі зміни часу на здоров'я людей.

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №4201, який скасовує сезонну зміну часу. Документ за основу підтримало 247 народних депутатів, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

У законопроєкті йдеться, що на території України обчислення часу здійснюється відповідно до київського часу, який є єдиним для всієї країни. Сезонного переходу часу на території України за цим законопроєктом не передбачено.

Під час обговорення законопроєкту депутат від "Європейської солідарності" Степан Кубів зазначив, що зміна часу з літнього на зимовий впливає на здоров'я людей, особливо пенсіонерів та дітей.

"Перехід на літній час – це анахронізм, який стався 110 років тому, коли люди користувалися свічками. Цей анахронізм треба відміняти", – упевнений нардеп від парламентської фракції "Голос" Володимир Цабаль.

Конкретизації щодо того, коли саме скасують переведення стрілок годинника, у документі немає. За словами автора документа, першого віцеспікера парламенту Руслана Стефанчука, основна ідеологія цього законопроєкту – ввести природний для України зимовий час +2, який відповідає поясному часу, і відмовитися надалі від переведення годинників.

Заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку, депутатка від "Слуги народу" Роксолана Підласа на брифінгу після ухвалення законопроєкту в першому читанні повідомила, що Україна має залишитися на зимовому часі.

"Це стандартний час, який у нас із 25 жовтня до 25 березня. Сподіваємося встигнути проголосувати в цілому законопроєкт до 25 березня, і нам не потрібно буде переводити годинники вже 25 березня", – цитує її агентство "Інтерфакс-Україна".

Перехід на літній час в Україні має відбутися 28 березня. У зв'язку із цим Підласа підкреслила, що якщо Рада не ухвалить такого закону до 25 березня, між першим і другим читанням парламентарії передбачать поправку, згідно з якою в Україні "востаннє годинник буде переведено 25 жовтня".

"Якщо Рада встигне проголосувати законопроєкт до 25 березня 2021 року, то ми змінимо цю норму, і він набуде чинності відразу ж, і ми 25 березня не переводитемо годинники. Якщо виникнуть якісь труднощі, і ми не встигатимемо проголосувати, то ми ще двічі переведемо годинники, але 25 жовтня – востаннє", – уточнила депутатка.

Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував у парламенті законопроєкт №4201 "Про обчислення часу в Україні" в жовтні 2020 року.

У вересні 2011 року Верховна Рада скасовувала переведення годинників на зимовий час, але вже за місяць парламент скасував своє рішення.

У країнах Євросоюзу востаннє переведуть стрілки годинника в березні 2021 року – рішення про скасування коригування часу ухвалив Європейський парламент 6 березня 2019 року. Законодавчу ініціативу висунула Європейська комісія. Депутати Європарламенту відклали набуття законом чинності на два роки.

Зимовий час є "астрономічним". Літній час вводять у багатьох країнах для економії електроенергії на освітленні.