"Андрюхо, ми маємо взяти своє". Семінський просив підозрюваного в його викраденні Мельника дати необхідні свідчення – ЗМІ

На записах Семінський (зліва) і Мельник (праворуч) говорять про кримінальну справу і бізнес
Фото: censor.net

У записах розмов нардепа від "Слуги народу" Олега Семінського і підозрюваного у справі про його викрадення Андрія Мельника вони обговорюють "допомогу" у вигляді свідчень у суді, пише "Цензор.НЕТ". Видання 15 квітня оприлюднило розшифрування записів, які, як повідомив головний редактор Юрій Бутусов, зробила Служба безпеки України в жовтні минулого року.

Співрозмовники обговорюють розділ акцій газовидобувної компанії "Нафтогазвидобування" і кримінальну справу про викрадення Семінського, у замовленні якого він звинувачує ексміністра транспорту й акціонера компанії Миколу Рудьковського.

Семінський просить Мельника допомогти: "Будемо зустрічатися щодо усієї цієї х...йні. Ми принципово домовилися. Найголовніше, що домовилися. Спільні люди, ідемо разом. Але, дивись, із тебе потрібна допомога, сам розумієш яка. Короткі свідчення".

Мельник відповідає, що такої домовленості не було.

"Свідчення... Свідчення ми з тобою не розмовляли... Жодних свідчень. Ми маємо сісти за стіл. І нам мають прогарантувати, що все буде рівно, ми маємо сісти за стіл і закрити всім. Якщо ви хочете, щоб ситуація ця закривалася, ми всі тиснемо руки, щоб вона не піднімалася вгору. Або всі будуть фігурантами", – говорить він.

На це Семінський йому нагадує, що йдеться про переговори про частку в компанії.

"Я ж тобі кажу, я присутній за столом, я говорю: ні – і ми говоримо... бл...дь, ніх...я. А скажи, будь ласка, ось у нас 25 залишилося... 25, які на Рудьковському... нам потрібно забрати всі 25 (сім'я Рудьковського володіє 25% акцій "Нафтогазвидобування". – "ГОРДОН"), – заявив нардеп. – Саме тому буде і п'ять... залежно від того, як піде процес. Ми ж записали. Я собі записав. П'ять. Два та п'ять. Андрюхо, ми маємо взяти своє. [...] Дивись, працюємо ось над цією х...йнею. Ще раз кажу, мені потрібна від тебе допомога, щоб цей шлях... Має бути... все законно... Знову ж таки, кримінально-процесуально... Свідчення... "

Мельник із цими аргументами погодився.

Фото: censor.net

Контекст:

Коментуючи кримінальну справу проти себе, ексміністр транспорту України Микола Рудьковський заявив, що це – пряме вимагання з боку Семінського частки в компанії "Нафтогазвидобування". За словами Рудьковського, Семінський працював найманим директором "Нафтогазвидобування", отримував високу зарплату, однак, коли з'ясували, що неефективне управління привело компанію до великих збитків та боргів і її необхідно продати, незадовго до угоди зник.

25 лютого 2021 року СБУ заявила, що розкрила викрадення Семінського. У лютому 2012 року Семінський виїхав із роботи, потрапив у підлаштовану ДТП, і його викрали невідомі озброєні люди в масках. Визнаного судом зниклим безвісти Семінського звільнили у травні 2015 року. Ексглава "Нафтогазвидобування" неодноразово стверджував, що замовником його викрадення був Рудьковський.

3 березня Рудьковському вручили повідомлення про підозру в цьому кримінальному провадженні. Ексміністр звинувачує Семінського у вимаганні. Колишній міністр транспорту заявив 10 березня, що Семінський "ніколи не був власником або акціонером "Нафтогазвидобування", але постійно і протиправно вимагав частку" в компанії, погрожуючи заявити, що в його викраденні винен Рудьковський.

Кримінальна справа проти Рудьковського має всі ознаки замовної, а сам факт викрадення Семінського є невстановленим, вважає адвокат юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери", кандидат юридичних наук Микола Катеринчук.