Антикорупційний суд задовольнив прохання прокурорів відкликати клопотання про арешт Татарова

Татарова підозрюють у хабарництві у справі махінацій із закупівлею квартир для Нацгвардії
Фото: hromadske.ua
Прокурори на засіданні з обрання запобіжного заходу для заступника глави Офісу президента України Олега Татарова відкликали своє клопотання про арешт. Вищий антикорупційний суд відкликання клопотання задовольнив.

Вищий антикорупційний суд України задовольнив прохання Офісу генерального прокурора відкликати клопотання про арешт заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

30 грудня в антикорупційному суді почалося засідання з обрання запобіжного заходу Татарову. На початку засідання прокурори заявили, що відкликають клопотання про арешт політика у зв'язку з "необґрунтованістю підозри".

Також прокурори заявили, що в них не було часу вивчити матеріали справи після її передання з Національного антикорупційного бюро України у Службу безпеки України і зміни групи процесуальних керівників.

У грудні ЗМІ повідомили, що Татаров фігурує у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії (головний фігурант – колишній нардеп і експрезидент корпорації "Укрбуд" Максим Микитась).

За версією слідства, Нацгвардія і компанія-забудовник "Укрбуд" уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс – там Нацгвардії мали виділити 50 квартир і 30 паркомісць. Однак у 2016–2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Експертиза засвідчила, що вартість квартир на околиці на 81 млн грн менша від тієї, у яку оцінили квартири на Печерську.

1 грудня 2020-го екснардепа і держексперта, який, за даними слідства, забезпечив надання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир на Печерську і на околиці Києва, повідомили про підозру в хабарництві. Слідство вважає, що експерт забезпечив проведення недостовірної експертизи в обмін на паркомісце вартістю 250 тис. грн.

Експерта заарештували з можливістю внесення 1 млн грн застави. Як сказав на засіданні суду прокурор, перемовини про хабар міг вести Татаров.

Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що Татаров, коли працював юристом в "Укрбуді", "фактично разом із Микитасем давав хабар". Директор НАБУ сказав, що у детективів є переписка заступника глави ОПУ з іншими фігурантами провадження. Татаров у відповідь висунув вимогу спростувати недостовірну інформацію або публічно продемонструвати докази і заявив, що подає до суду на директора НАБУ.

Татаров заперечував свою причетність до злочину. Посадовець говорив, що "антиукраїнські сили" домагаються його відставки.

18 грудня НАБУ вручило Татарову підозру за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України.

24 грудня стало відомо, що справу Татарова з НАБУ Офіс генпрокурора передав у СБУ. Генпрокурорка Ірина Венедіктова говорила, що не причетна до цього.