Апеляційний суд у Харкові повернув проспекту Жукова ім'я Григоренка

Ім'я Жукова підлягає під декомунізацію
Фото: Геннадий Кернес / Facebook
Міськрада Харкова оскаржувала рішення Харківського окружного адміністративного суду щодо скасування чергового рішення міськради про перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова. Другий апеляційний суд відхилив апеляцію й залишив рішення першої інстанції без змін.

Другий апеляційний суд відмовив Харківській міській раді в задоволенні апеляційної скарги у справі про перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова. Про це "Укрінформу" повідомила прессекретарка суду Наталія Мухутдінова.

"Апеляційну скаргу Харківської міської ради щодо скасування протиправного рішення міської ради про перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект маршала Георгія Жукова залишено без задоволення", – сказала вона.

Мухутдінова підкреслила, що рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18 червня 2020 року про скасування чергового рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на Жукова залишили без змін.

Проспект Маршала Жукова в Харкові перейменували на проспект Петра Григоренка 2016 року в межах виконання закону про декомунізацію.

8 травня 2019 року на сайті міськради Харкова опубліковали петицію з пропозицією повернути проспекту Григоренка його "історичну назву". 9 травня петиція про перейменування проспекту набрала необхідну для розгляду місцевою владою кількість голосів.

10 травня тодішній директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що перейменування проспекту на честь Жукова буде порушенням закону.

19 червня міська рада Харкова ухвалила рішення про повернення проспекту Григоренка імені маршала Жукова. Повернення назви в рішенні обґрунтовували тим, що "життя й діяльність Жукова були пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з України, а також зі звільненням міста Харкова за часів Другої світової війни".

10 вересня Харківський окружний адмінсуд скасував це рішення міськради. Тодішній мер Харкова Геннадій Кернес пообіцяв оскаржити рішення суду. Апеляцію мерія програла.

26 лютого 2020 року Харківська міськрада знову перейменувала проспект на честь Жукова.

У 2019 році активісти знесли в Харкові пам'ятник Жукову, але міська влада його відновила.