Апеляцію Януковича на вирок за держзраду Київський апеляційний суд повернув до Оболонського райсуду

У справі про держзраду Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі
Фото: ЕРА
5 січня Київський апеляційний суд не задовольнив апеляції колишнього президента України Віктора Януковича на ухвалений три роки тому вирок у справі про державну зраду. Про це поінформував сайт суду.

"Ухвалою колегії суддів [...] кримінальне провадження разом з апеляційною скаргою засудженого Януковича на вирок Оболонського районного суду міста Києва від 24 січня 2019 року повернуто до Оболонського районного суду міста Києва для виконання вимог ч. 3 ст. 400 Кримінального процесуального кодексу України", – ідеться в повідомленні.

У зазначеній статті кодексу вказано, що такі дії передбачено щодо осіб, засуджених у заочному порядку. Ця норма закону з'явилася 2014 року вже після втечі Януковича.

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни та засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту та скоєнні умисних убивств на Майдані 2014-го.

У листопаді 2021 року Янукович оскаржив в Окружному адміністративному суді Києва своє усунення від посади.