Арахамія очікує "десятків кримінальних справ із покараннями" щодо біткоінів у чиновників

Арахамія розповів, як утратив 400 біткоінів
Фото: Слуга Народу / Facebook
Українські чиновники, які задекларували біткоіни, можуть стати фігурантами кримінальних проваджень. Про це 14 квітня в ефірі телеканала "Україна 24" заявив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія.

"Українські політики задекларували біткоіни [на] 75 млрд грн, за курсом якщо взяти. Я впевнений, що ті люди, які це зробили, просто не розуміють, у яку "халепу" вони влетіли. [...] Протягом року-півтора можна очікувати десятки кримінальних справ із покараннями, оскільки їм не вдасться довести. [...] У людини дійсно ці біткоіни були і вона змушена буде довести", – сказав Арахамія.

За його словами, "біткоіни – це дуже прозора валюта, її видно всьому світу, його з вулиці видно". Нардеп також назвав "дивною тенденцією" масову появу біткоінів у деклараціях українських чиновників.

Арахамія зазначив, що раніше криптовалюта була і в нього.

"Я 400 втратив при зовсім старому курсі. У той час система безпеки біткоінів – одне слово, яке потрібно було знати, я на диску стер розділ, де було це слово. Зараз це страшна сума, я навіть не хочу про це думати, тому що виглядаю дуже нерозумно", – розповів нардеп.

Контекст:

Українські чиновники і депутати за 2020 рік задекларували 46 351 біткоін, або приблизно 75 млрд грн. Про наявність біткоінів у деклараціях повідомило 652 чиновники.

За інформацією Opendatabot, найактивніше криптовалюту декларували представники міськрад (11,8%), Національної поліції (8,9%), Міністерства оборони та представники районних рад (по 5,8%). Зокрема, депутат Дніпровської міськради VII скликання В'ячеслав Мішалов задекларував 18 тис. біткоінів, у еквіваленті це понад $1 млрд.

Нардеп від партії "За майбутнє" Анатолій Урбанський вказав у декларації за 2020 рік біткоіни на суму приблизно 7 млрд грн.