Арахамія очікує "тисячі поправок" до законопроєкту про олігархів

Арахамія: Кожен депутат і кожна фракція захочуть додати щось своє. Можуть бути й альтернативні законопроєкти
Фото: sluga-narodu.com
Процедура ухвалення ініційованого президентом України Володимиром Зеленським законопроєкту про олігархів у Верховній Раді буде нелегкою. Таку думку висловив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія 5 червня, повідомила пресслужба політсили.

"Упевнений, що ми побачимо тисячі поправок до законопроєкту. Кожен депутат і кожна фракція захочуть додати щось своє. Можуть бути й альтернативні законопроєкти. Але врешті ми пройдемо цей шлях та ухвалимо цей важливий закон", – сказав Арахамія.

Він заявив, що впливові політичні діячі почали "несамовито дискредитувати намагання президента позбавити Україну олігархічного впливу".

"Українцям зараз треба просто подивитися, хто і як коментує цю тему. Якщо намагаються дискредитувати ідею та не пропонують конкретних кроків для того, щоб олігархи більше ніколи не змогли впливати на всю країну у своїх інтересах, то це і є допомога олігархам", – додав він.

Контекст:

2020 року Зеленський заявляв, що готовий говорити з великим бізнесом і забезпечити йому рівні правила, а натомість хоче, щоб олігархи жили і працювали за законом. Він вважає, що олігархам необхідно віддати "ролі в масовці, а не головні ролі".

15 квітня 2021 року на засіданні РНБО Зеленський анонсував розроблення "фундаментального законопроєкту про статус олігарха в нашій країні". За його словами, законодавча ініціатива спрямована, зокрема, на те, щоб олігархи не могли впливати "на вибір країни, на економіку, на закони, на Верховну Раду".

14 травня секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що, на його думку, під дію розроблюваного закону про олігархів підпадає 13 осіб, можливо, більше. Їхні прізвища Данілов назвати відмовився.

Законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" внесли на розгляд Верховної Ради 2 червня.

Згідно з проєктом, олігарх відповідає щонайменше трьом із таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації (зокрема інтернет-ЗМІ); є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінувальне) становище на загальнодержавному товарному ринку і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище; вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року.

У разі внесення бізнесмена до реєстру олігархів йому буде заборонено брати участь у купівлі об'єктів великої приватизації, фінансувати політичні партії. Окрім того, посадовці муситимуть повідомляти про контакти з олігархами, а самі бізнесмени – подавати декларацію в Національне агентство з питань запобігання корупції.